Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Australisk logistik till Sverige

Publicerad: 30 oktober 2012, 09:32

Johan Eriksson och Roger P. Peters

Fastighetsnytt träffade Roger P. Peters, regionchef för Nord- och Östeuropa, Goodman.


Ämnen i artikeln:

Estea

Goodman, ett bolag baserat i Australien med fokus på logistikfastigheter, etablerar sig i Norden där man inleder ett samarbete med Svensk Fastighetsfond. Huvudkontoret ska ligga i Stockholm och man planerar att investera i utvecklingsprojekt främst i Göteborg och Stockholm. Fastighetsnytt träffade Roger P. Peters, regionchef för Nord- och Östeuropa, Goodman.

Goodman startades i Sydney, Australien, och har varit aktivt i Europa sedan 2006. Huvudfokus är investeringar i fastigheter och utvecklingsprojekt inom industri och logistik. Sitt första projekt i Sverige genomförde man redan 2010.
– Vi fick en förfrågan från en kund, Staples, om ett projekt i Växjö. Det var tuffa tider och vi hade inte modet att gå in och etablera en svensk organisation då.  Men vi utvecklade projektet och sålde till en svensk investerare samtidigt som vi fick vi lite erfarenheter, säger Roger P. Peters.

För ett halvår sedan började man titta på Norden på allvar och tack vare ett samarbete med Svensk Fastighetsfond, som kommer agera operativ partner åt Goodman i Norden, har man nu bestämt sig för att sätta i gång.
– Samarbetet är helt enkelt en överenskommelse där vi agerar som den operativa partnern i de nordiska länderna. För vår del har vi tidigare haft mycket fokus på den svenska marknaden och främst logistik, tillsammans med Goodman kan vi bredda vårt koncept att innefatta resten av de nordiska länderna också, säger Johan Eriksson, vd, Svensk Fastighetsfond.

Planen är också att anställa en svensk representant för att bygga upp en organisation.
– I vår modell har vi väldigt mycket fokus på att ha en lokal organisation, du kan inte som utlänning göra affärer i något land utan bra lokalkännedom. Den nordiska marknaden, speciellt Sverige, är mycket intressant för oss, säger Roger P. Peters.

De primära investeringsmålen är Göteborgs hamn och Stockholm, men man kommer även titta på Öresundsregionen och triangeln mellan Jönköping, Norrköping/Linköping och Örebro. Det finns även mandat att titta på Oslo och Helsingfors. Goodman har inget mål för hur mycket man ska investera i regionen men tyngdpunkten av verksamheten kommer att ligga på utveckling.
–Vi investerar även i färdiga produkter men i Sverige är det utveckling av nya fastigheter som vi riktar in oss på, för att vi ser att det finns ett behov av nya produkter. I dag finns det inte så mycket till försäljning som, enligt oss, är välplacerade och moderna. Så vi behöver skapa produkterna själva och bygga en portfölj, men visst kommer vi titta på det som kommer ut till försäljning, säger Roger P. Peters.

Fakta Goodman
16,2 miljarder euro under förvaltning
389 fastigheter
14 miljoner kvadratmeter
34 kontor i världen
113 fastigheter motsvarande ett värde av 2,4 miljarder i Europa
562 000 kvadratmeter under utveckling i Europa
Över 1 miljon kvadratmeter färdigställt i Europa under 2009-2011

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Estea

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.