onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Åtaganden om 55 000 bostäder i Sverigeförhandlingen

Publicerad: 17 maj 2016, 09:24

Pressträff Sverigeförhandlingen. Foto: Sverigeförhandlingen.

Tisdagens handskakning mellan höghastighetsbanans förhandlare och fem kommuner innebär ett åtagande om att bygga 55 000 nya bostäder och cirka en miljard i finansiering.

Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenSödertäljeLinköpingNyköpingNorrköping

Tidigare har Värnamo och Jönköping skakat hand, nu ansluter också Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping och Linköping. Därmed utgör Ostlänken nu en del av den nya höghastighetsjärnväg som ska trafikeras med både höghastighetståg och snabba storregionala tåg. De fem kommunerna ska tillsammans bygga 55 000 bostäder till 2035 och bidra med cirka en miljard kronor, varav 525 miljoner avser medfinansiering och cirka 450 miljoner avser förskottering som återbetalas vid uppfyllda åtaganden.

– Ostlänken innebär flera fördelar. Den ger större möjligheter till arbetspendling och lättar på trängseln på spåren, vilket har positiv effekt på tågtrafiken i hela landet. Dessutom frigör de nya spåren kapacitet på befintlig bana för godstransporter. Sträckan ligger redan i nationell plan och ska byggstartas 2017, som en första del i höghastighetsbanan. Ändpunktstrafiken mellan våra tre storstadsregioner är ett starkt skäl till att bygga Ostlänken, men sträckan är också viktig i sig självt, kommenterar infrastrukturminister Anna Johansson (S), i ett pressmeddelande.

– Höghastighetsjärnvägen kommer att skapa helt nya pendlingsmöjligheter i regionen. Det blir till exempel möjligt att resa mellan Linköping och Stockholm på mindre än en timme och mellan Norrköping och Jönköping på cirka 40 minuter, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Förhandlingsperson HG Wessberg var mycket nöjd över att arbetet gått fort och bra. Han ville framförallt framhålla de bostadsåtagande som kommunerna gör och som han ser som det centrala i förhandlingen.

Kommunernas åtaganden:
Södertälje    15 300 bostäder. Medfinansiering:   47,5 miljoner
Norrköping 15 300  bostäder. Medfinansiering: 173 miljoner
Linköping    15 300 bostäder. Medfinansiering: 173 miljoner
Nyköping       7 400 bostäder. Medfinansiering:    84 miljoner
Trosa               1 700 bostäder. Medfinansiering:    47,5 miljoner

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev