Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Aros Bostad gör starkt resultat och siktar på börsen

Publicerad: 12 November 2020, 12:11

Louise Saxholm, försäljningschef på Aros Bostad, en bostadsutvecklare som växer.

Foto: Aros Bostad

Bostadsutvecklaren hade en stark sommar och sålde förra veckan slut på sitt tredje projekt i Stockholm för i år. Just nu ligger fokus på prefabricerat byggande i större skala och på sikt; en börsnotering.


Ämnen i artikeln:

Aros BostadCoronaviruset

Aros Bostad ser en stabil utveckling, speciellt nu under Q3, med stigande priser på marknadens alla segment.

– Vi såg en inbromsning under pandemins initiala utbrott, när bostadsmarknaden sattes på paus och många satt stilla i båten. Men nedgången blev temporär och nu är bostadsmarknaden starkare än före pandemin, säger bolagets försäljningschef Louise Saxholm.

Läs även: Aros Bostad förvärvar i Solna 

Bolagets delårsrapport uppvisar tre nya produktionsstarter, ytterligare förvärv av byggrätter och en fortsatt stark försäljning.

Foto: Aros Bostad

Det märks enligt henne inte minst på försäljningssiffrorna och det stora intresset för visningar. Saxholm kopplar ihop uppgången med flera faktorer, som att många jobbar hemifrån och känner ett större behov av att skaffa sig en annan typ av bostad eller kan tänka sig att bo längre bort från de centrala stadskärnorna, men även att skilsmässostatistiken ökar. 

– Den låga räntenivån är dock en av de starkaste bakomliggande faktorerna till att fler vågar kliva in och köpa en bostad eller växla upp till en större bostad. Arbetslösheten är en motpol till detta, men ligger på en så pass låg nivå att den ännu inte har påverkat bostadsmarknaden så starkt.

Jag tror att bostadsutvecklare i dag har en sundare inställning och gör sin hemläxa bättre.

Det ligger dessutom färre objekt ute på marknaden jämfört med 2017 års överutbud som resulterade i prisfall. 

– Nu har det överutbudet absorberats av marknaden, vilket ger mer balans. Jag tror att bostadsutvecklare i dag har en sundare inställning och gör sin hemläxa bättre om hur man undviker en överhettad marknad. 

Vad ser ni för utmaningar? 

– Marknadsoron som är sammanlänkad med utvecklingen av covid-19 och huruvida vi kommer i mål med vaccinationer eller inte. 

En svag global ekonomi påverkar ju i allra högsta grad även den svenska bostadsmarknaden, fortsätter Louise Saxholm.

– Vi kan därför inte med 100 procents säkerhet anta att vi kommer att ha en gynnsam marknad. Ingen bostadsutvecklare kan luta sig tillbaka ännu. Det kvarstår alldeles för många osäkerheter på kartan. 

Läs även: Aros Bostad nyanställer trio

För Aros Bostad är utmaningen mitt i allt detta att fortsätta erbjuda rätt produkter på rätt marknad, som tilltalar köparna. 

– Vi tror att det alltid kommer att finnas en grundläggande efterfrågan på bostäder och just nu särskilt av prisvärda och funktionella bostäder snarare än inom premiumsegment. 

Aros Bostad genomför just nu prefabricerat byggande i Orminge, Nacka.

Foto: Aros Bostad

Storskaligare industriellt byggande

Bolagets strategi framåt är därför att fokusera mer på kostnadseffektiva segment inom industriellt byggande, gärna i trä, samtidigt som man planerar att bredda sig geografiskt bland annat mot ytterförorter i Stockholm, Uppsala och Mälardalen. 

– Genom att bredda oss strategiskt inom flera segment kan vi bygga risktålighet för framtiden. Bostäder kommer alltid att behövas och så länge man levererar rätt produkt så finns det en underliggande efterfrågan, säger Louise Saxholm.

Läs även: Aros Bostad ska bygga prispressat och industriellt 

Hittills har bolaget huvudsakligen byggt specialritade hus för varje plats, men tittar alltså nu på prefabricerat byggande i större skala. 

– Det är något som vi arbetar med i planeringsstadiet och hoppas kunna komma igång med under 2021. Vi vill bredda oss inom det här kostnadseffektiva segmentet för att nå fler kundgrupper.

Bygger prefabricerat i Nacka

Just nu genomför Aros Bostad prefabricerat byggande i projektet O2 Orminge, som även fick Nacka kommuns utmärkelse för hållbar stadsutveckling i sommar. 

– Vi vill ta detta ett steg vidare och skapa fler bostadsprodukter som är anpassade för industrialiserat byggande, säger Louise Saxholm.

Hela tiden med löftet om att fortsätta jobba kundanpassat med utformning av produkten och möta rätt kundtyp i respektive projekt. 

I somras köpte Aros Fabriksparken i Sundbyberg av Skandia Fastigheter.

Foto: Mathias Holmgren

Siktet inställt på börsen

Förra veckan sålde Aros Bostad slut på sitt tredje nyproduktionsprojekt i Stockholm för i år. Det var totalt 49 bostadsrätter och ett parhus i äganderättsform som såldes i Nockeby, Bromma. 

Nästa säljprojekt ligger inte jättelångt därifrån. I somras köpte Aros nämligen Fabriksparken i Sundbyberg av Skandia Fastigheter. Ett projekt som har säljstart nästa år.  

– Intresset för nyproducerade bostäder är starkt i kommunen som tilltalar både unga och äldre. Det är som en småstad i staden. Många attraheras av Sundbyberg, säger Louise Saxholm.

Ambitionen är att ha en nyproduktionstakt på 800–1 000 bostäder per år.

Aros Bostad har utvecklat bostäder sedan 2006 med start i Västerås och är ett litet bolag sett till personalstyrkan, men har vuxit snabbt och är i dag ett av de större bolagen sett till andelen bostäder i produktion inom Storstockholm.

I dag har bolaget 579 bostäder i produktion och siktar på att fortsätta växa. 

– Ambitionen är att ha en nyproduktionstakt på 800–1 000 bostäder per år och om några år är vi förmodligen ett börsnoterat bolag som har breddat verksamheten både geografiskt och inom flera segment. 

I dag finansieras bostadsprojekten till stor del i fondstrukturer, men ambitionen är att öka andelen projekt i egen balansräkning framöver. 

– Det händer mycket nu. Aros var stabila under de blåsiga åren och står nu på en bra plats. I stället för att städa upp eftermälen av marknadstappet så står vi redo att blicka framåt, säger Saxholm.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Aros BostadCoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.