Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Antalet nybyggda studentbostäder ökade

Publicerad: 27 Juni 2013, 10:05

Under 2012 och 2013 ökade antalet nybyggda studentbostäder men enligt en rapport från Studentbostadsföretagen är ökningen i förhållande till behovet fortfarande liten. Branschen vill bygga mer än vad de i dagsläget kan, svårigheter att få ekonomi i projekten och hitta lämplig mark är största hindren.


Ämnen i artikeln:

StudentbostäderStudentbostadsföretagen

292 studentbostäder nyproducerade branschorganisationen Studentbostadsföretagens medlemmar under 2012. Ytterligare 552 beräknas stå klara innan 2013 är slut. Behovet av studentbostäder uppskattas till 20 000 runt om i landet och de flesta studentbostäder behövs i Stockholm och Göteborg. Även andra, större studieorter som Linköping, Lund och Uppsala behöver fler bostäder.

– Den uppgång vi ser är självklart positiv, men siffrorna är så pass låga att höjningen kan bero på att ett eller två projekt färdigställs just i år. För att nå en tillräckligt hög nivå av studentbostadsbyggande behövs fortfarande förändringar för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

47 procent av studentbostadsföretagen anger att de vill kunna bygga mer än vad de idag har möjlighet till. De främsta hindren anges vara svårigheter att få ekonomi i projekten och hitta lämplig mark.

Rapporten i korthet

- 292 studentbostäder byggdes av Studentbostadsföretagens medlemsföretag under 2012
- Ytterligare 552 studentbostäder förväntas färdigställas under 2013
- 65 av studentbostadsföretagen anger att fler studentbostäder behövs på deras orter, totalt 12 av 23 orter
- 25 procent av företagen tror att efterfrågan på studentbostäder kommer öka under höstterminsstarten 2013 jämfört med 2012
- 47 procent vill bygga mer än vad de har möjlighet till idag, svårigheter att få ihop ekonomin och mark är de största hindren
- 46 procent tror att det kommer bli lättare att bygga studentbostäder i framtiden, stora förhoppningarna sätts till Boverkets pågående utredning om byggreglerna.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Studentbostadsföretagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.