Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Anders Wiklander lämnar Norrporten

Publicerad: 21 januari 2013, 07:33

Anders Wiklander

Fastighetsaktiebolaget Norrportens vd Anders Wiklander har sagt upp sig som vd för bolaget. Han började sommaren 1993 och slutar nu till sommaren 2013.


Ämnen i artikeln:

Anders WiklanderNorrporten

– Jag har haft förmånen att vara med på denna fantastiska resa som startade för 20 år sedan. För min del finns ambitionen att göra något annat när jag nu uppnått ”mogen ålder”, varför jag nu beslutat säga upp min anställning i Norrporten, säger Anders Wiklander, i ett pressmeddelande.

Tanken var att meddela avgången före utgången av 2012. Dock hade det sedan en tid tillbaka ställts frågor om Norrporten från SVT:s program Uppdrag Granskning. Bland annat har Norrportens intervjuats. Samtidigt hade en anonym tipsare kontaktat Norrportens ägare med en rad påståenden och anklagelser. Till stora delar överensstämmer Uppdrag Gransknings frågor med de anonyma tipsen. Kombinationen ledde till att Norrportens styrelse initierade en oberoende utredning i bolaget med revisorer och jurister. (läs mer här)

-Min tanke var att meddela min förestående avgång före jul 2012. Men då detta inträffade kände jag det nödvändigt att delta i arbetet som avslutades förra veckan med entydig slutsats från revisorerna och juristerna att anklagelserna är grundlösa. Då detta nu är genomfört har jag till styrelsen i Norrporten överlämnat min uppsägning. Jag arbetar vidare som vd i bolaget fram till och med 19 juli, skriver Anders Wklander på bolagets hemsida.

Norrporten var först ut från Securum våren 1994 med notering på Stockholms Fondbörs. Bolaget har under Anders Wiklanders ledning utvecklats från att vara ett litet norrländskt bolag med fastigheter värda knappt en miljard kronor till idag ett fastighetsbolag med fastigheter på 11 orter i tre länder, från Luleå i norr till Hamburg i söder, värda 25 miljarder.

Norrporten var under år 2000 noterat på börsens A-lista men köptes ut detta år av ett privat konsortium lett av Sjätte AP-fonden och där Anders Wiklander ingick. Under 2001 genomfördes en strukturaffär med Vasakronan som bland annat ledde till ny ägarstruktur då även Andra AP-fonden och Vasakronan blev delägare. Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden köpte senare Vasakronans andel och Norrporten ägs nu av dessa två fonder med hälften vardera.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Norrporten

Ämnen i artikeln:

Anders WiklanderNorrporten

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.