tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Anders Borg: “Bygg i pyramidform”

Publicerad: 11 april 2019, 12:30

Anders Borg. Foto: Wikipedia.

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg uppmanar branschen att stärka sin finansiella stabilitet inför turbulenta tider och omdefiniera sin syn på staden: “Om vi bryr oss om miljön så måste staden se ut som en pyramid, inte som en stekpanna”.

Ämnen i artikeln:

Anders Borg

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg uppmanar branschen att stärka sin finansiella stabilitet inför turbulenta tider och omdefiniera sin syn på staden: “Om vi bryr oss om miljön så måste staden se ut som en pyramid, inte som en stekpanna”.

Anders Borg, finansminister 2006–2014, uttalar sig än en gång om den svenska bygg- och fastighetssektorn. Den här gången som talare på Fastighetsmässan som gick av stapeln i mars.

– Dynamiska storstäder växer snabbt i Europa, men vissa städer står helt stilla, särskilt såna som inte har transformerats från ett industrisamhälle till ett kunskapssamhälle. För städer är kunskap.

Sverige ligger i topp när det gäller den nya teknologiska kunskapsnivån, varpå Stockholm också rankas som en av de fem snabbast växande städerna i hela Europa. Anders Borg, som jobbar för internationella techbolag, betraktar samtliga svenska storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö, som ledande inom telekom, musik, spel, fintech och robotics.

Nytänk krävs dock för behålla den starka positionen.

– Vi måste omdefiniera vår syn på staden, säger Anders Borg.

Européer måste börja acceptera att amerikanarna och asiaterna tillhör den grupp som har förstått hur en stad ska se ut, fortsätter han. Att folk ska ha promenadavstånd till jobbet och enkelt få varor hemlevererade, vilket i sin tur minskar koldioxidutsläppen och räddar landsbygden.

– Om vi bryr oss om miljön så måste staden se ut som en pyramid, inte som en stekpanna. Vi måste komma över vår höjdskräck och bygga 20-30-våningshus i pyramidstruktur från innerstaden och utåt.

– Det går inte att bara bygga pinnar i utkanten av staden. Om storstäderna inte tillåts växa och infrastrukturen inte finns på plats så riskerar Sverige att bli en av de trista länderna som inte rör på sig och det vill vi ju inte.

Större reformer behövs för att Sveriges ekonomi inte ska falla ihop som ett korthus, menar Borg.

– Hyresregleringen har nått vägens ände och det kräver sociala reformer. Vi måste se till att de som kläms av stigande hyror får någon typ av kompensation, men det är inget man kan lösa i en handvändning.

Anders Borg varnar även för att den tyska bilkrisen kommer att få det att rassla till i hela systemet.

– Donald Trump tycker att det är mycket provocerande att Tyskland säljer Audi, Volkswagen och Porsche i USA, men inte producerar en endaste bil där. Han kommer därför att utnyttja den europeiska splittringen, vilket i allra högsta grad berör Sverige.

Svenska verkstadsföretag tjänar nämligen storkovan i Europa. Inför stundande handelskrig är det därmed enligt Anders Borg inte läge för bygg- och fastighetsbolag att öka sin exponering, utan tvärtom räkna noga på alla projekt.

– Ta inga risker och öka inte skuldsättningen de kommande ett till två åren. Var försiktiga med att lita på bankerna, de finns där nu men kanske inte när ni väl behöver dem. Håll koll på kassaflödet, ha en plan B och ligg nära era kunder så att de är beredda att gå en extra mil för er vid sämre tider.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev