torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Analytiker: Bostadsmarknaden närmar sig en vändpunkt

Publicerad: 21 april 2022, 08:55

Efter uppsvinget under pandemin närmare sig nu den svenska bostadsmarknaden en vändpunkt, där högre räntor och urholkade inkomster kommer att dämpa priserna. Det skriver analytiker i kommentarer till Valueguards boprisstatistik för mars.

Ämnen i artikeln:

SvepetValueguardHandelsbankenRiksbankenSwedbank

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


”Bostadspriserna var oförändrade i mars jämfört med månaden före. Ett trendbrott verkar vara nära förestående”, skriver Nordeas analytiker Gustav Helgesson i en kommentar.

Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna var oförändrat mellan februari och mars, även säsongsrensat, och under den första halvan av april har priserna på bostadsrätter sjunkit 0,6 procent i Stockholm.

Läs även: Startlån till förstagångsköpare - så reagerar branschen: ”Ett slag i luften”

I årstakt fortsatte prisuppgången att dämpas, till 7,5 procent från 9,7 procent i februari, vilket var den lägsta ökningstakten sedan juni 2020. Realt, alltså justerat för den i dag höga inflationen, får man gå tillbaka till hösten 2019 för att hitta en lägre uppgång i årstakt.

Gustav Helgesson skriver att Riksbanken snart kommer att inleda en räntehöjningscykel, kanske med start redan vid räntemötet nästa vecka, vilket kommer att tynga den räntekänsliga svenska bostadsmarknaden. Nordea räknar med att priserna vänder ned i sommar och sedan sjunker runt 8 procent till slutet av 2023.

Swedbanks ekonom Maria Wallin Fredholm ser också en kommande vändpunkt, där bostadspriserna väntas fortsätta att dämpas till följd av högre boräntor och lägre inkomstökningar, men där brist på bostäder fortsatt ger stöd och priserna planar ut snarare än sjunker.

Läs även: FI har ett vakande öga på fastighetssektorn och bankerna: ”Riskerar att bygga upp en bubbla”

”Sammantaget tror vi att prisuppgången på bostadsmarknaden kommer att fortsätta att avta och att prisökningarna planar ut under andra halvåret i år. Vi räknar med att priserna har ökat med nästan 5 procent i år och att de kommer att vara ungefär oförändrade nästa år”, skriver hon i en kommentar.

Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, kommenterar att den historiska trenden med sjunkande boendekostnader har brutits.

”Hushållens boendekostnader stiger i spåren av rekordhöga elpriser och högre bolåneräntor. Och utvecklingen av dessa två kommer att vara central för bostadsmarknaden framöver”, skriver hon.

Även Handelsbanken tror dock på en utplaning av bostadspriserna, snarare än en direkt nedgång, påpekar hon.

”Det mest uppenbara hotet mot bostadspriserna är om boendekostnaderna ökar mycket mer än väntat. Hur snabbt kommer Riksbanken att gå vidare med räntehöjningar? Ett spännande besked nästa vecka!”, skriver Helena Bornevall.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev