Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

AMF Fastigheter storsatsar i city

Publicerad: 14 maj 2014, 12:48

Regeringsgatan-Jakobsgatan. Skiss: Reflex

I kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg, ska AMF Fastigheter, under namnet Urban Escape Stockholm, skapa ett nytt stadsrum.


Ämnen i artikeln:

AMF FastigheterMats Hederos

I kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg, ska AMF Fastigheter, under namnet Urban Escape Stockholm, skapa ett nytt stadsrum. Den befintliga fastighetsarean ökar från befintliga 95 000 kvadratmeter till cirka 130 000 kvadratmeter.

– Urban Escape Stockholm är vårt största och mest ambitiösa projekt någonsin. Vi gör en omfattande investering och omvandlar en yta motsvarande nio Hötorgshus, men det mest intressanta är hur vi fyller ett helt kvarter med innehåll som utvecklar Stockholm. Urban Escape Stockholm handlar om att öka stadens attraktionskraft och genomförs med krav på lönsamhet. Vårt uppdrag är att ge en stabil avkastning till moderbolagets AMF:s cirka fyra miljoner pensionssparare, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

Det handlar om fem hus, fyra gator och två torg och omfattar 62 000 kvadratmeter kontor, 29 000 kvadratmeter för hotell och konferens, och 38 000 kvadratmeter för handel och restaurang.  AMF Fastigheter skriver i ett pressmeddelande att Urban Escape Stockholm bygger på sex bärande idéer vilka kommer att utvecklas och presenteras vidare under projektets gång.

Idéerna går under namnen:

- Tredje platsen & hotell – På gång just nu är två nya hotellkoncept. Utveckling och förhandling med hotelloperatörer pågår. Arktitekter skissar på lounger och mötescenter.
- Torg & tak – På gång just nu är utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter. Utveckling av Regeringsgatan till Stockholms paradgata tillsammans med Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden. Arkitekter skissar på restaurang- och caféetablierng på ett av taken.
- Innovation & tillväxt – På gång just nu är bland annat Epicenter, ett nytt innovationshus tillsammans med Result och SIME.
- Länkar & Lugn – På gång just nu är att arkitekter skissar på interiöra flöden, material och lösningar för temposänkning.
- Kunskap & Kreativitet – På gång just nu är att man ser över hur konst och kreativa ytor kan integreras.
- Knallgrönt & Hållbart – På gång just nu är bland annat utveckling av Gröna nyckeln, AMF:s egen miljömärkning av kontor. Elbil- och cykelpool är under utveckling.

Projektet pågår under perioden 2014-2018. Husen kommer att byggas om och byggas till i etapper.

Fakta:

Regeringsgatan 13-19
Regeringsgatan 13-19 kommer att byggas ut med tre våningar. En takterrass kommer att anläggas för hyresgästerna.
Total area: 33 000 kvadratmeter, varav ny: 9 000 kvadratmeter.
Byggstart: juli 2015

Brunkebergstorg 4-10
Här kommer bland annat två nya hotell att etableras med sky-bar på taket. Huset byggs om och på med tre våningar till.
Total area: 32 000 kvadratmeter, varav ny: 6 000 kvadratmeter
Byggstart: oktober 2015

Malmtorgsgatan 8
Huset utökas med tre våningar med en takmiljö med en sky-bar eller restaurang.
Total area: 10 000 kvadratmeter, varav ny: 2 000 kvadratmeter
Byggstart: augusti 2014

Regeringsgatan 23-29
För detta hus pågår ett  utvecklingsarbete som bland annat omfattar ett parallellt arkitektuppdrag där Alessandro Ripellino Arkitekter, Wingårdhs, Snöhetta (Norge) och Lundgaard & Tranberg (Danmark) har valts ut. Byggstart: januari 2016

Redaktionen

Källa: AMF Fastigheter

Ämnen i artikeln:

AMF FastigheterMats Hederos

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News