Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Almedalen: ”Mer än bara bostäder”

Publicerad: 2 juli 2015, 11:29

Panelen.

Foto: Sverrir Thór.

Många kommuner står inför stora utmaningar när byggandet måste matcha tillväxten. Under Business Arena Almedalen diskuterades ansvarsfördelningen när de nya stadsdelarna ska växa fram.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergUppsalaNackaWallenstam FastigheterBusiness Arena AlmedalenGränby

Många kommuner står inför stora utmaningar när byggandet måste matcha tillväxten. Under Business Arena Almedalen diskuterades ansvarsfördelningen när de nya stadsdelarna ska växa fram. Atrium Ljungberg vill gärna ha stort ansvar för att kunna skapa levande och hållbara miljöer. I Uppsala anser man att ett större antal aktörer ger bättre fart i byggandet.

Atrium Ljungberg som är en stor aktör i bland annat Sickla, Uppsala och Barkarbystaden vill gärna kunna ta ett helhetsgrepp, och bolaget hanterar det mesta inom fastigheter.

– När vi jobbar med stadsutveckling ser vi gärna att vi har stora, sammanhängande områden som omfattar flera kvarter. Då kan vi ta ett bredare ansvar för hela utvecklingen. Vi har fastigheter som omfattar bostäder, kultur, handel, utbildning och samhällsservice. Det är ett stort ansvar men det driver också engagemang och utveckling, säger Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

I Nacka har flera stora aktörer satt sin prägel på kommunen i områden som Nacka strand, Sickla eller Järla sjö, där de som ägt fått ansvaret att utveckla.

– Man kan säga att Nacka är som ett experiment på hur det ser ut när byggherrar får utveckla olika områden.  Det är fantastiska områden men lite slutna i sig själva. Vad vi ska göra nu är att försöka bygga ihop dessa områden, säger Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör i Nacka kommun.

“Systematik och behärskad panik”
I Nacka bor i dag 96 000 invånare, en siffra som förväntas stiga till 140 000 till år 2030. 20 000 bostäder ska byggas. Gunilla Glantz beskriver läget med orden systematik och behärskad panik där man nu försöker systematiskt jobba med bland annat anställa handläggare och ta fram planer.

– Det är viktigt att jobba med byggherrarna lite som ett jazzband, inte med någon som står med taktpinnen och säger du ska jobba där och du där, utan tillsammans i alla områden. I Sickla har det varit jättebra med en aktör som verkligen tagit ett helhetsansvar, men det kanske inte funkar på alla platser. I centrala Nacka ska vi bygga 4 500 bostäder, då vore det kanske lite oansvarsfullt av kommunen att sälja all den marken till en aktör. Olika situationer kräver olika lösningar, säger Gunilla Glantz.

I landets fjärde största stad, Uppsala, kommer man från en historia med ett fåtal aktörer och stora markanvisningar. Enligt Erik Pelling (S), kommunalråd, Uppsala kommun, har man inte särskilt bra erfarenheter från den tiden. Man har nu brutit upp markanvisningarna i ett antal mindre bitar och har på ett par år gått från sju aktörer till över 40.

– Syftet har varit högre kvalité och mångfald, men kanske framförallt ett högre tempo i bostadsbyggandet och det känner vi att vi uppnått. Vi är också pragmatiska, olika aktörer är bra på olika saker. Vi har exempelvis ett bra samarbete med Atrium Ljungberg i Gränby där man omvandlar ett externt köpcentrum till ett stadsdelscentrum. Där har en större aktör lite större muskler och andra förutsättningar. Känner vi oss trygga med att en större aktör kan klara tempo och kvalité så är det inga problem. Samtidigt kommer vi att köra det andra spåret också så att vi kan utmana marknaden och få in nya aktörer. Så det är inte antingen eller, men vissa förbehåll och vi är lite försiktiga när vi ska släppa större markområden då vi har dåliga erfarenheter av det, säger Erik Pelling.

Resonera tillsammans
På fastighetsbolaget Wallenstam ser man gärna att kommunen är med i processen hela vägen, även efter försäljning, för att ett projekt ska bli så lyckat som möjligt. Men man anser också att det är en fördel att få upp volymerna om man ska kunna bygga effektivt och mycket.

– Ett projekt på 50 lägenheter tar nästan lika mycket kraft som ett på 500, för både oss och för kommunens tjänstemän. Det är mycket som ska byggas de närmaste åren och jag tror att det är viktigt att alla organisationer, vår egen och kommunens, ses över. Sedan får vi resonera tillsammans för att kunna skapa dessa bostäder. Jag tror inte att det finns en modell som funkar överallt, varje plats har sitt unika läge och här behöver vi bli duktiga på att prata med varandra och samverka kring vad som ska gälla, säger Mathias Aronsson, vice vd, Wallenstam.

Men det är inte bara bostäder som ska till poängterar Ingalill Berglund.

– Ska man prata om hållbar stadsutveckling handlar det om mer än bara bostäder. Man får inte nedprioritera arbetsplatser, samhällsservice och utbildningsfrågor. Det går inte att smådutta för mycket om man ska skapa förutsättningar för de levande och hållbara miljöerna. Det är en gemensam utmaning för både fastighetsbolag och kommun.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.