Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Allt fler väljer kort bindningstid

Publicerad: 4 april 2012, 11:12

Trenden att välja bolån med en räntebindningstid på tre månader förstärktes i mars. Över 64 procent av de nytecknade bolånen hos SBAB Bank hade en bindningstid på tre månader.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Över 64 procent av de nytecknade bolånen i mars hade den kortaste bindningstiden på tre månader. Det är en ökning med drygt tre procentenheter jämfört med februari då andelen var 61 procent.
– Att fler väljer den kortaste bindningstiden tyder på att de nya bolåntagarna tror att den korta räntan kommer att sjunka, till skillnad från vad Riksbanken säger. En kort bindningstid innebär en risk för hushållet om räntan går upp istället, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

Sedan augusti förra året har räntan med en bindningstid på två år varit lägre än räntan med tre månaders bindningstid. Som störst var skillnaden i januari då tvåårsräntan var 0,6 procentenheter lägre men sedan dess har gapet minskat och i mars skiljde det cirka 0,3 procentenheter.
– I mars valde var femte person det billigaste alternativet, det vill säga att bindan räntan i två år. Det är en ganska låg andel. Bara två procent av de nya låntagarna band lånet i fem år eller mer, säger Maria Malmqvist.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.