Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Allmännyttan: ”Inför stöd för hyresgäster”

Publicerad: 20 mars 2020, 15:39

Anders Nordstrand

Foto: Nadja Hallström

Sveriges Allmännytta hoppas på ett riktat bostadsstöd till hyresgäster som har drabbats ekonomiskt av coronakrisen. ”Inga hyresgäster ska behöva sägas upp”, säger branschorganisationens vd Anders Nordstrand.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AllmännyttaAnders NordstrandFastighetsägarnaReinhold LenneboCoronaviruset

Corona-pandemin innebär hårda påfrestningar på samhället. När tusentals människor permitteras från sina jobb och företag tvingas stänga hamnar många människor plötsligt i en svår ekonomisk situation. 

– Det kan bli svårt att betala hyran för vissa. Vi är fast beslutna om att inga hyresgäster ska behöva sägas upp av den anledningen, säger Anders Nordstrand, vd på Svensk Allmännytta, i ett uttalande. 

Läs även: Fastighetsägarna: ”Fritt fall i branschen – stöd behövs” 

Han anser att den kommunala socialtjänsten bör se till att alla får det försörjningsstöd som behövs. Staten har beslutat om stöd för att upprätthålla hushållens inkomster, men Anders Nordstrand vill se ett mer riktat stöd, som exempelvis ett tillfälligt bostadsbidrag.

– Som fastighetsägare ser vi också över vad vi kan göra för att hjälpa hyresgäster att klara sig igenom krisen. 

Det kan handla om att göra det möjligt att ta hyran på avbetalning under en begränsad tid, eller att avvakta så långt det är möjligt med att driva hyreskrav till inkasso.

Det kan vara så att bostadsförsörjningsstödet behöver höjas.

Fastighetsägarna gör liknande insatser. 

- Vi har precis kommit i gång med frågan, som inte är jätteakut eftersom de som blir uppsagda får ersättning av staten och därmed kan betala hyran, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, till Fastighetsnytt.

Rekommendationen är att fastighetsägare ska ha förståelse för den ekonomiska stress som kunder och hyresgäster upplever nu och föra en kontinuerlig dialog.

– Varje fastighetsägare måste själv bedöma vilka åtgärder som behövs. Vi gör i princip samma åtgärder som allmännyttan, det vill säga är mer försiktiga med inkasso och hyreskrav. 

För övrigt delar han Anders Nordstrands linje om att ingen ska behöva bli uppsagd på grund av coronapandemin.

– Det kan vara så att bostadsförsörjningsstödet behöver höjas, säger Lennebo.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News