Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Allmännyttan i Göteborg tar bort inkomstkrav

Publicerad: 21 juni 2016, 06:56

Foto: Sverrir Thór

På måndagen beslutade Framtiden-koncernen i Göteborg om en ny uthyrningspolicy, som bland annat innebär att inkomstkraven helt och hållet tas bort.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeFramtiden förvaltningGöteborg

Enligt ett pressmeddelande anser koncernen att ett borttagande av inkomstkravet ger fler möjlighet att söka lägenhet, exempelvis de som är timanställda eller de som har låg pension.

Den nya policyn innebär även att personer med oreglerade skulder, men som har ordnad ekonomi för övrigt, får möjlighet att söka sig till allmännyttan. Detta var enligt den tidigare policyn inte möjligt.

Man tar även bort kravet på boendereferenser, för att undvika godtyckliga bedömningar och för en rättvis hantering för alla sökande.

Det enda kravet som är kvar, är att man som sökande, under de senaste två åren inte har fått fler än tre betalningsanmärkningar.

Samtliga allmännyttiga bolag i Göteborg, som ingår i Framtiden-koncernen, kommer efter sommaren att påbörja arbetet med att anpassa sina uthyrningsrutiner efter den nya policyn, som beräknas träda i kraft under hösten.

Bolaget säger att man är medveten om att en del kommer att få problem med att betala sin hyra, att omflyttningen och hyresbortfallet kan komma att öka. Därför ska man noga följa utvecklingen och förändringen kommer att utvärderas.

Förutom en ny uthyrningspolicy beslutade man även om att utreda möjligheten till så kallade kompiskontrakt, där fler än två vuxna ska kunna dela på ett kontrakt. Man ska även utreda möjligheten att hyresgäster inom allmännyttan ska kunna söka lägenheter inom alla bolag i Framtiden, istället för att som idag bara kunna flytta inom det egna bolaget.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News