Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Alla stjärnor står rätt för stora projekt”

Publicerad: 2 juli 2018, 07:35

Foto: Sara Gommel.

Varningarna om en bostadsmarknad i gungning har duggat tätt det senaste året. Men kanske är det dags för bolagen att göra klipp i en marknad “som snart kommer att vända”.


Ämnen i artikeln:

Ola SernekeHSBSernekeMKBMagnolia bostad

Varningarna om en bostadsmarknad i gungning har duggat tätt det senaste året. Men under måndagen i Almedalen var tongångarna trots allt positiva – kanske är det dags för bolagen att göra klipp på billiga bostäder i en marknad “som kommer att vända”.

Bostadsrätter som inte går att sälja, prisfall och allmän oro har präglat bostadsmarknaden det senaste året, efter att debatten mest kretsat kring hur byggandet ska kunna öka, vilket det också gjort. Vad är det egentligen som hänt den senaste tiden? På frågan om det byggts för mycket räckte inte en enda person i publiken under Business Arena Almedalen upp handen – fler händer var i luften på frågan om vi byggt fel.

Ola Serneke, vd och grundare av bolaget med samma namn, tror att situationen kommer att gynna hyresrätten, och ser positivt på situationen och vill nyttja den för att göra bra affärer i framtiden.

– Det är bara att se på historien – det dippar ibland men sen viker det uppåt igen. Marknaden har varit överhettad och jag tror att det är sunt och bra att marknaden rätar på ryggen. I de överhettade områdena kommer markpriserna att sjunka och jag tror att vi kommer att se en positiv utveckling på produktionspriserna där affären måste blir tajtare.

– Man ska inte glömma bort att det kan öppna sig bra möjligheter att köpa billiga byggrätter. Alla tittar så nära, men historien pekar på att det kommer en topp igen. Jag ska inte berätta affärsmöjligheter, men ja, vi ser positivt på det här, fortsätter Ola Serneke.

Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner menar att det fortsatt finns en efterfrågan på bostadsrätter, åtminstone om man blickar bortom Stockholm.

– Innan de säg 9 000 bostäder som finns till salu i Stockholm blir sålda är det stiltje där och vi har fått justera ner våra planer där. Men däremot i Karlskrona, Linköping, Göteborg och Malmö och så vidare så rullar det på. Det som är lite oroande nu är att många unga inte får låna pengar, man har stängt marknaden för dem.

Hos Magnolia Bostad, ett bolag som den senaste tiden gjort många stora affärer på byggrättssidan, vill man “gasa ännu mer”. Det säger Stefan Berg, chef affärsutveckling.

– Alla stjärnor står rätt för stora projekt med mycket hyresrätter. Vi har ett fortsatt jättebehov av nya bostäder, även om det blivit ett hack i kurvan för bostadsrätter. Vi ändrar ingenting, vi vill bara hitta fler byggrätter. Vi har en målsättning att kunna produktionsstarta 3 000 lägenheter varje år och vi skulle kunna bygga mer om vi hittade fler byggrätter.

Den samlade bilden verkar vara att det är i storstadsregionerna generellt och i synnerhet i Stockholm som svängningarna påverkat mest. Och när det svajjar på bostadsrättsidan är en hypotes att blickarna riktas mer mot hyresrätten.

Marie Thelander Dellhag, nyproduktionschef på Malmös allmännyttiga bostadsbolag MKB säger att Öresundsregionen känns stabil.

– Vi ser en fortsatt efterfrågan på våra bostäder. Samtidigt tror jag tänker att vi bör fokusera mindre på numerär och mer på efterfrågan och betalningsförmåga. Bostadspriserna har stigit betydligt snabbare än inkomsterna – det handlar om att hitta produkter för de som inte kommer in på marknaden oavsett om man pratar bostadsrätt eller hyresrätt.

I det avseendet är panelen, kanske något oväntat, ganska överens om att det statliga investeringsstödet är positivt.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.