Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Alla indikatorer pekar nedåt

Publicerad: 27 november 2012, 14:06

Konjunkturinstitutets Barometerindikator föll i november och alla sektorer i näringslivet bidrog negativt. Även hushållen är mer pessimistiska.

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Konjunkturinstitutets Barometerindikator föll närmare sju enheter i november, från 92,7 till 86,0, och indikerar att tillväxten i svensk ekonomi för närvarande är betydligt svagare än normalt.  Liksom förra månaden bidrog alla sektorer i näringslivet negativt i november. Även konfidensindikatorn för hushållen minskade betydligt i november.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin backade två enheter i november jämfört med månaden innan och indikatorn ligger nu 14 enheter under det historiska genomsnittet.

Byggkonjunkturen har försämrats betydligt de senaste månaderna. Byggföretagen är pessimistiska inför de närmast kommande månaderna och räknar med att såväl orderingång som byggande och sysselsättning fortsätter att minska.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln minskade två enheter i november och den ligger nu nio enheter under det historiska genomsnittet. Inför de närmast kommande månaderna är optimismen störst inom livsmedelshandel och specialiserad butikshandel.

Hushållens konfidensindikator (CCI) sjönk 4,4 enheter i november, från -2,9 till -7,3. Indikatorn ligger därmed 12,3 enheter under det historiska genomsnittet. Framför allt är hushållens syn på svensk ekonomi och utvecklingen på arbetsmarknaden betydligt mer negativ än normalt.

Läs mer på Konjunkturinstitutets hemsida

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev