Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Alla bolån över 50 procent ska amorteras

Publicerad: 20 april 2016, 05:07

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen.

Foto: FI.

Finansinspektionen offentliggjorde på onsdagen de nya regler som gäller om amortering av nya bolån. Enligt dessa ska alla nya lån som lämnas med en bostad som säkerhet amorteras ner till 50 procent av bostadens värde.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravFinansinspektionen

Finansinspektionen offentliggjorde på onsdagen de nya regler som gäller om amortering av nya bolån. Enligt dessa ska alla nya lån som lämnas med en bostad som säkerhet amorteras ner till 50 procent av bostadens värde. En omvärdering av bostaden för göras vart femte år vilket gör att amorteringen inte blir lika känslig för kortsiktiga värdeförändringar.

Den som utökar sitt befintliga bolån, efter 1 juni när reglerna träder i kraft, så att belåningsgraden överstiger 50 procent kan enligt de nya reglerna ges möjlighet att amortera tilläggslånet på tio år. Detta tillägg till det tidigare förslaget har tillkommit för att undvika tröskeleffekter för dem som har befintliga bolån och inte omfattas av amorteringskravet.

Som redan tidigare föreslagits av Finansinspektionen ska nya bolån med belåningsgrad över 70 procent amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet per år medan lån i intervallet 50 till 70 procent ska amorteras med minst 1 procent.

Reglerna gäller endast nya bolån och endast lån för köp av bostad som sker efter att reglerna trätt i kraft. Det innebär att om avtal om köp eller byggnation av bostad ingåtts innan 1 juni så omfattas inte lån som tas efter 1 juni för finansiering av köpet eller  byggnationen av amorteringskravet.

De nya reglerna gäller endast nya bolån och amorteringskravet gäller inte om man endast vill byta bank.

Sverrir Thór

Källa: Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.