Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Äldre blir ofrivillig bromskloss”

Publicerad: 6 september 2018, 09:37

Foto: Dreamstime.

Flyttkedjor och vinstskatt har varit två ämnen som länge funnits med i debatten om bostadsbristen under många år. En ny undersökning från Skattebetalarna och SPF Seniorerna visar också att flyttskatter gjort den äldre åldersgruppen blivit en stor bromskloss på bostadsmarknaden.


I rapporten framgår att transaktionskostnaderna vid försäljning av en privatägd bostad ofta blir såpass betydande att de påverkar beslutet om att flytta eller bo kvar. För ett hushåll som bott 30 år i en villa med rikets genomsnittliga försäljningspris (cirka 3 miljoner kronor) uppgår skattekostnaden vid försäljning till cirka 550 000 kronor.

– Av alla OECD-länder är det endast Sverige och Portugal som beskattar vinster vid försäljning av bostäder oavsett hur länge man bott i dem. Den totala flyttkostnaden i vår villa- och bostadsrättsberäkning uppgår till cirka 20 procent av försäljningspriset efter 30 års ägande, i OECD är motsvarande kostnad på cirka 6 procent, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarna.

Sex av tio seniorhushåll i villa, och tre av tio i bostadsrätt svarar i rapporten att de bor större än vad de behöver. Samtidigt svarar sex av tio i villa och drygt varannan i bostadsrätt att flyttskatterna utgör ett hinder för flytt. Det motsvarar cirka 487 000 hushåll.

– Dagens dysfunktionella bostadsmarknad drabbar såväl enskilda individer som arbetsmarknad, tillväxt och ekonomi. Att få igång flyttkedjorna är fundamentalt, och en viktig komponent är att se till att flyttskatterna inte är så höga att äldre förlorar på att flytta från sina bostäder, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.