Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Aktörer utsedda för ny Örebro-stadsdel

Publicerad: 22 April 2016, 06:29

BJC, med arkitektbyrån Whites visionsbild för sina bostäder. Bild: White.

I Örebro är man i startgroparna för den nya stadsdelen Södra Ladugårdsängen, där 3 000 nya bostäder ska byggas. Nu har kommunen utsett de fem första byggaktörerna.


Ämnen i artikeln:

Örebro

Den nya stadsdelen ligger cirka två kilometer utanför centrala Örebro, ett område på nästan 230 000 kvadratmeter. Redan under hösten meddelade kommunen 12 bolag som var med i förstudier av platsen, nu har man tecknat reservationsavtal med fem av dem, tillsammans med olika arkitektbyråer:

• BJC, med arkitektbyrå White
• HSB, med arkitektbyrå Hållén arkitekter
• Jeff, med arkitektbyrå Reflex
• Järngrinden, med arkitektbyrå Semrén + Månsson
• Botrygg, med arkitektbyrå Sweco

– Denna gång har det bara tagit nio månader från det att förstudien och projektutvecklingen påbörjas till att reservationsavtalet skrivs på, och aktörerna kan jobba vidare mot bygglov och byggstart, säger Martin Willén, mark- och exploateringschef på Örebro kommun.

Han menar, till skillnad från många andra, att det visar att plan- och bygglagen inte är ett hinder för att komma igång med bostadsbyggande, utan ett stöd för att utveckla och förbättra arbetssätten.

Det första påskrivna avtalet, som innebär byggstart i oktober 2016, betyder att Örebro får cirka 440 nya bostäder. Det blir en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.

Etapp 2 innebär 350 nya bostäder.

– Vi jobbar parallellt med olika etapper, allt för att få en snabb och effektiv process, säger Anna Windal, projektledare för Södra Ladugårdsängen. I etapp 2, som omfattar cirka 350 bostäder på fyra tomter har vi fått in 30 intresseanmälningar, och före sommaren ska fyra byggaktörer väljas ut.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Örebro

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.