lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Akademiska Hus gör om lokaler i Frescati till studentbostäder

Publicerad: 24 maj 2023, 07:39

Satsningen Remus ska tillskapa 72 studentbostäder för 86 boende.

Foto: Akademiska Hus

Akademiska Hus satsar 90 miljoner kronor på att konvertera tidigare undervisningslokaler i Frescati i Stockholm till studentbostäder. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetAkademiska HusStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Fram till slutet av 2022 användes byggnaden från slutet av 1940-talet i Frescati Hage för undervisning och administration för Specialpedagogiska institutionen. Men efter att verksamheten flyttat till det nya campusområdet Albano har den 4 000 kvadratmeter stora fastigheten varit tomställd.

Nu meddelar Akademiska Hus att bolaget kommer att konvertera fastigheten till 72 studentbostäder för 86 boende inklusive en gemensamhetslokal för alla i huset. Upplägget blir enligt konceptet "Academic Living" vilket innebär att det kommer att finnas både kompletta studentettor och lägenheter där flera delar på utrymmen som badrum och kök.

Läs också: Allt större intresse för att omvandla kontor till bostäder – så gör du

Byggnationen startar i november 2023 och bostäderna, som kommer att hyras ut av en annan aktör, väntas vara inflyttningsklara lagom till sommaren 2025.

– Att dela boende ger många fördelar såsom ökad social gemenskap och att färre känner sig ensamma, något som många studenter kan uppleva när de flyttar till en ny stad. Delade boenden är också positivt ur ett hållbarhetsperspektiv genom att funktioner och ytor kan samutnyttjas. En annan viktig hållbar aspekt med just studentbostäderna vid Frescati Hage är att vi bygger i ett redan befintligt hus. På så vis minskar vi vårt klimatavtryck avsevärt jämfört med den påverkan på miljön som en nybyggnation innebär, kommenterar Linda Teng, konceptansvarig för Academic Living.

Den befintliga grönklassade byggnaden har inventerats för att det ska gå att ta tillvara och återbruka delar av materialen. Exempelvis kommer trapphus med dörrar och armaturer att bevaras, men också ett styrelserum och fasta bokhyllor.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev