Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

750 nya bostäder under Stockholms broar

Publicerad: 1 september 2016, 05:20

Badhustorget, från förslaget till program för Södra Skanstull. Bild: White arkitekter/Tegmark

Stockholms stad presenterar på torsdagen sin förslag på en ny stadsdel i Södra Skanstull. Under broarna planeras 750 nya bostäder, butiker, hotell och kultur. Nu går planen ut på samråd.


Ämnen i artikeln:

Stockholm

Stockholms stad presenterar på torsdagen sin förslag på en ny stadsdel i Södra Skanstull. Under broarna planeras 750 nya bostäder, butiker, hotell och kultur.

Tanken är att den nya stadsdelen ska stärka kopplingarna mellan Södermalm och närförorterna runt omkring.

– Ytorna under broarna är inte så välutnyttjade idag. Där blir det nu en levande stadsdel med gröna torg och stor variation, säger Ewa Wåhlin, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Under flera år har utredningar kring projektet pågått. Även om dess viktigaste syfte är att skapa fler bostäder, är en viktig del också att koppla samman Södermalm med andra sidan broarna, Gullmarsplan och framväxande Slakthusområdet. Bland annat ska den nya gatan Diagonalen koppla ihop de östra och västra delarna av Skanstull, och nya gång- och cykelvägar stärka kopplingarna både inom området och till närliggande områden.

– Vi vill skapa en levande och varierad stadsdel med bostäder, verksamheter, butiker, kultur och idrott. Det ska bli enklare, tryggare och mer attraktivt att ta sig mellan de olika områdena, säger Ewa Wåhlin.

– En viktig del av programförslaget är utveckling av strandpromenaden, där planerar vi två nya parker vid vattnet. Och det kommer att bli smidigare att promenera längs vattnet hela vägen, säger Ewa Wåhlin.

Under september och oktober går planen ut på samråd.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.