Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

75 000 nya bostäder

Publicerad: 24 april 2015, 13:00

I det officiella uttalandet från SABOs kongress år 2015 skriver man att allmännyttan är beredd att bygga 75 000 nya bostäder till 2020, men det förutsätter hjälp från statligt och kommunalt håll.


Ämnen i artikeln:

SABO

Regeringens mål är att det ska byggas 250 000 bostäder fram till år 2020 medan SABO har uppskattat behovet av nya bostäder till 436 000 under samma period. På nationell nivå är allmännyttans andel 17 procent av bostadsbeståndet, vilket då skulle innebära 75 000 nya lägenheter i allmännyttan.

SABOs medlemsföretag har planerat att bygga närmare 50 000 lägenheter fram till och med år 2020. En förutsättningför att nivån ska kunna höjas till 75 000, menar SABO, är att kommunerna snabbt kan tillhandahålla ett brett utbud av detaljplanelagd och byggklar mark. Staten har också ett ansvar för att underlätta planprocessen.

Sammanfattningsvis skriver SABO i sitt uttalande att de allmännyttiga bostadsföretagen beredda att ta sin del av ansvaret för att åtgärda bostadsbristen, men det förutsätter:

- Att kommunerna skyndsamt tillhandahåller ett stort och brett utbud av byggklar mark
- Att kommunerna håller nere markpriser, exploaterings- och anslutningsavgifter
- Att staten tar ansvar för utbildningsinsatser så att kompetent personal kan rekryteras på alla nivåer inom bostadssektorn
- Att staten tar ansvar för att underlätta planprocessen

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SABO

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.