Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

7 000 nya bostäder i Göteborg

Publicerad: 28 april 2015, 09:11

När Göteborg firar 400 år, 2021, ska staden få 7 000 nya lägenheter. Det blev klart på måndagen efter att Byggnadsnämnden klubbat igenom den så kallade “Jubileumssatsningen”.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterFramtiden förvaltningGöteborgHSBJMSemrén & MånssonStena FastigheterWallenstam Fastigheter

När Göteborg firar 400 år, 2021, ska staden få 7 000 nya lägenheter. Det blev klart på måndagen efter att Byggnadsnämnden klubbat igenom den så kallade “Jubileumssatsningen”, uppger Göteborgs-Posten.

Byggstarten är planerad till 2018, och lägenheterna ska vara klara till 2021, och vara både hyres- och bostadsrätter. De nya lägenheterna är utöver de 3 000 till 5 000 lägenheter som kommunen redan har lovat att bygga varje år.

Tanken är att man ska börja med nästa fas innan den förra är helt klar, alltså att jobba med överlappande faser i planarbetet. Man tänker bland annat att man ska jobba parallellt med att ta fram detaljplaner, hantera bygglov, och jobba med projektering av bostäder och gatuarbete. Om kommunen och de olika aktörerna lyckas med det är tanken att det ska gå att sätta igång med byggandet direkt när detaljplanerna vunnit laga kraft.

– Satsningen är unik och att det krävs att planprocessen kortas för att man ska lyckas. Tidsplanen är kort, vilket gör att man har fått titta vilka projekt som kan vara lämpliga att ingå. Ambitionen är att bostäderna ska ligga i det kommunen kallar mellanstaden och detaljplanerna måste vara klara 2017, säger Maria Lejon, projektledare på Stadsbyggnadskontoret.

Initiativet till jubileumssatsningen kommer från den kommunala bostadskoncernen Framtiden samt byggföretagen HSB, Semrén/Månsson och Wallenstam. Under en presskonferens meddelade Magnus Uhrberg, projektledare på fastighetskontoret, att även Balder, JM och Stena Fastigheter kommer att vara aktörer i satsningen.

Minst hälften av bostäderna ska bli hyresrätter. Bostäderna kommer att byggas på både kommunal och privat mark och stå inflyttningsklara i olika etapper under 2021.

– När det gäller den kommunala marken kan vi genom markanvisning påverka vilka hyresnivåer det ska vara på hyresrätterna. Målbilden är att få en jämn fördelning i enlighet med kommunens målsättning om socialt blandat boende, säger Magnus Sigfusson, fastighetsdirektör.

Några av de platser där lägenheterna i Jubileumssatsningen ska byggas är Kallebäck, Mandolingatan, Smörlottsgatan, Högsbohöjd och Lagerströmsplatsen, uppger GP. Man kommer även att bygga en del studentbostäder i Olofshöjd.

Även bostadsminister Mehmet Kaplan var på plats under presskonferensen.

– Det är bra att Göteborg tar ett helhetsgrepp och höjer sina ambitioner för att bygga fler bostäder. Med regeringens bostadssatsning på 6,7 miljarder kronor och med fler kommuner som följer i Göteborgs fotspår är jag övertygad om att vi kan vända utvecklingen och bygga många fler bostäder, säger han.

Strax före semestrarna kommer en mer detaljerad plan för byggandet, skriver GP.

Maria Nordlander

Källa: Göteborgs-Posten, Pressmeddelande Göteborgs stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News