Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

7 000 bostäder på ny ö i Köpenhamn

Publicerad: 5 oktober 2018, 12:19

Illustrationer: Transport-, bygnings- og Boligministeriet. Bearbetning: News Øresund.

En ny ö ska göra plats för bostäder och arbetsplatser till 35 000 invånare i Köpenhamn. I planen att bygga den nya ön, som ska heta Lynetteholmen, ingår även en hamntunnel och ny metrosträcka.


Ämnen i artikeln:

Köpenhamn

En ny ö ska göra plats för bostäder och arbetsplatser till 35 000 invånare i Köpenhamn. I planen att bygga den nya ön, som ska heta Lynetteholmen, ingår även en hamntunnel och ny metrosträcka, skriver News Öresund.

Den danska regeringen och Köpenhamns kommuns borgmästare, Frank Jensen (Socialdemokratiet), har skrivit under ett principavtal om att bygga Lynetteholmen – en ny stadsdel i Köpenhamn.

Planen presenterades på fredagsmorgonen under en presskonferens med statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), transport-, byggande- och bostadsmarknadsminister Ole Birk Larsen (Liberal Alliance), näringslivsminister Rasmus Jarlov (Konservative) och Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (Socialdemokratiet).

I ett pressmeddelande skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet att den nya stadsdelen ska se till att Köpenhamn kan fortsätta växa – utan att bostadspriserna skjuter i höjden på grund av bostadsbrist.

En areal på 2 miljoner kvadratmeter i Öresund ska fyllas igen för att bygga Lynetteholmen. Där ska 7 000 bostäder ge plats till 35 000 invånare. Den nya stadsdelen, som ska ligga mellan Refshaleøn och Nordhavn, ska också rymma lika många arbetsplatser.

I planen ingår även infrastruktur i form av en hamntunnel och en ny metrosträcka för att säkra framkomligheten till och från den nya stadsdelen. Hamntunneln kommer gå från Nordhavn till Refshaleøn, fortsätta under Amager och antingen kopplas ihop med Öresundsmotorvägen eller Amagermotorvägen.

– Köpenhamn är traditionellt en stad byggd på öar. Från och med att Christian IV anlade Christianshavn under 1600-talet har byn växt på öar, bland annat Islands Brygge, Kalvebod Brygge, stora delar av Amager och Nordhavn”, skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet i ett pressmeddelande.

Byggandet av Lynetteholmen väntas påbörjas omkring år 2035 och stadsdelen ska vara färdig runt år 2070. För att projektet ska bli verklighet krävs också att en majoritet i Folketinget och Köpenhamns borgerrepræsentation stöttar avtalet mellan regeringen och kommunen.

I dagsläget är det svårt att säga hur mycket projektet kommer kosta eftersom flera delar  inte är utredda ännu. Men när fick statsminister Lars Løkke Rasmussen fick frågan under fredagens presskonferens svarade han att det kommer kosta omkring tjugo miljarder danska kronor. Samtidigt menar han att det kommer betala sig självt genom försäljning av mark när ön väl är färdigbyggd. Det skriver Berlingske.

Tanken är också att Lynetteholmen ska bidra till att klimatsäkra den danska huvudstaden. Stadsdelen ska ligga i Köpenhamn hamninlopp och tanken är att ön ska skydda mot stormfloder, som kan ske i framtiden som ett resultat av klimatförändringarna.

News Øresund

Ämnen i artikeln:

Köpenhamn

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.