Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

58 procent tror på ökat bostadsbyggande

Publicerad: 18 september 2014, 15:37

58 procent av 153 tillfrågade på Business Arena tror på bättre fart i bostadsbyggandet med den nya regeringen.


Ämnen i artikeln:

Svensk Byggtjänst

Det visar Svensk Byggtjänsts enkätunderökning som genomfördes under första dagen av konferensen på Waterfront Building i Stockholm. Enkäten visar också att de flesta inte tror på enklare byggregler med den nya regeringen. Däremot förväntar sig en stor majoritet ökade ekonomiska stöd till bostadsbyggandet.

– Under årets Business Arena passade vi på att fråga om förväntningarna på den nya regeringen. Att 58 procent av de 153 tillfrågade tror på bättre fart i bostadsbyggandet med den nya regeringen, visar på en tilltro till att frågan är viktig hos alla partier som kan stödja en ny regering, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Viss oro över parlamentariska läget
Bland kommentarerna från de svarande fanns hos flera en oro över att det ovissa politiska läget eventuellt kan leda till låsningar gällande bostadsbyggandet i framtiden: ”Det politiska läget gör så att det inte kommer bli så stora förbättringar”.

Många pekade dock på att båda blocken till mycket stora delar har samma bostadspolitiska agenda och att bostadsbyggandet kommer att öka oavsett regering: ”Det beror inte på regeringen, det är en gemensam vilja hos alla partier”.

61 procent tror inte på enklare regler
En av enkätfrågorna var om man tror att det blir enklare regler för byggprocessen med den nya regeringen. 61 procent av de tillfrågade tror inte att den nya regeringen kommer förenkla reglerna.

– Socialdemokraterna har inte pekat ut regelförändringar som den centrala frågan för ett ökat bostadsbyggande. Här tror majoriteten av de tillfrågade uppenbarligen att socialdemokraterna kommer att få gehör för denna linje i regeringsbildning och riksdag. Flera kommentarer i vår undersökning pekar på att det i första hand är upp till kommunerna och branschens aktörer att göra byggprocessen enklare inom ramen för befintliga regelverk, säger Erik Hellqvist.

Stor majoritet tror på ökade bidrag
Det röd-gröna blocket har sedan tidigare lovat statligt stöd till samhällsbyggnadssektorn och 85 procent i enkätundersökningen tror att de löftena kommer att infrias av den nya regeringen. 62 procent av dessa tror detta ökande stöd främst kommer att ges som produktionsstöd eller investeringsbidrag.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande

Ämnen i artikeln:

Svensk Byggtjänst

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News