torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

53 000 nya bostäder i Göteborg under 10 år

Publicerad: 23 mars 2017, 13:13

Ett av de stora bostadsprojekten de kommande åren ligger i norra Högsbo, där industri ska omvandlas till stad. Bild: Platzer.

53 000 bostäder ska byggas i Göteborg de kommande tio åren, enligt en ny prognos. Under 2017 beräknar kontoret att 3 000 nya bostäder blir inflyttningsklara.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeFastighetskontoretGöteborg

53 000 bostäder ska byggas i Göteborg de kommande tio åren, enligt en ny prognos från stadens fastighetskontor.

Under 2017 beräknar kontoret att 3 000 nya bostäder blir inflyttningsklara. Om två år byggs dubbelt så många, och under jubileumsåret 2021 räknar man med en pik med 8 000 färdiga bostäder.

Därefter sjunker antal färdiga bostäder, men kommer ändå att ligga på en nivå om cirka 5 000 per år. Detta kan jämföras med att Göteborg under de senaste fem åren i genomsnitt fått 2 400 färdiga bostäder per år.

– I dagsläget byggs det lika många bostäder som på miljonprogrammets tid, det är mycket glädjande att se att vårt hårda arbete ger resultat! Trots detta återstår mycket arbete och en utmaning för att lyckas är att hantera och möta den överhettning som riskerar att uppstå både i staden och byggsektorn. Vi har ett uppdrag att bygga den hållbara staden och här är bostäder en viktig faktor, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör för Göteborgs Stad.

I prognosen ingår satsningen BoStad2021 som tillför 7 000 nya bostäder, utöver ordinarie produktion, fram till och med Göteborgs jubileumsår 2021.

Av det som kommer att byggas framöver är det mesta, enligt prognosen, bostäder i flerfamiljshus, hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter.

Flest nya bostäder kommer stadsdelarna Lundby och Askim-Frölunda-Högsbo att få, med ett tillskott vardera på cirka 10 000 bostäder fram till 2026. Minst nya bostäder beräknas Angered få, cirka 2 500 bostäder beräknas byggas där.

I prognosen lyfter fastighetskontoret fram flera osäkerhetsfaktorer, bland annat brist på kapacitet och kompetens i både staden och byggbranschen. En annan är konjunkturen som man beräknar kan förändra både finansieringsmöjligheter och efterfrågan.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev