Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

50 000 bostäder under 2016

Publicerad: 1 april 2016, 10:36

Bostadsbyggandet nådde under 2015 de högsta nivåerna sedan fastighetskraschen i början av 90-talet. Enligt prognoser ökar nybyggnationen ytterligare under 2016 och når dryga 50 000 bostäder.


Ämnen i artikeln:

Prognoscentret

Bostadsbyggandet nådde under 2015 de högsta nivåerna sedan fastighetskraschen i början av 90-talet. Enligt prognoser ökar nybyggnationen ytterligare under 2016 och når dryga 50 000 bostäder. Detta enligt nya siffror från Prognoscentret.

Enligt prognosen är det främst nya hyresrätter som kommer att driva tillväxten, även om även byggandet för bostadsrätter och småhus fortsätter uppåt.

Anledningen till att hyresrätterna ökar mest är enligt Prognoscentret en kombination av politiska prioriteringar, finansiella restriktioner mot hushållen och en minskad tillväxt i de disponibla inkomsterna.

Fastighetsägarnas förutsättningar spås vara fortsatt goda med dagens låga räntor, god kredittillgång och starka offentliga finanser. Det som håller tillbaka fastighetsägarnas renoveringar är framförallt politiska prioriteringar mot nybyggnation och till viss del ökande kapacitetsbrist och högre byggkostnader.

De totala bygginvesteringarna kommer enligt prognosen att öka med 7 procent under 2016. Under 2017 och 2018 minskar tillväxten då såväl nybyggnationen av bostäder som lokaler minskar.

Amorteringskravets, som införs den 1 maj, effekt är osäker och eventuellt införs ytterligare kreditregleringar. “Detta är något som vi har räknat med i våra prognoser, men osäkerhet finns kring när besluten tas och drar det ut på tiden kan den snabba kredittillväxten hos hushållen fortsätta, något som i så fall driver upp bostadsbyggandet ytterligare” skriver Prognoscentret.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Prognoscentret

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News