Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

5 000 nya bostäder i Skellefteå till 2030

Publicerad: 10 april 2019, 08:08

Skellefteå

Foto: Skellefteå kommun

Skellefteå kommun uppdaterar sin översiktsplan, för att få plats med 5 000 nya bostäder fram till 2030. Bakom den nya given ligger storsatsningarna Northvolt och Norrbotniabanan.


Ämnen i artikeln:

NorthvoltFastighetsmarknaden i norra SverigeSkellefteå

För åtta år sedan, 2011, uppdaterades översiktsplanen för Skelleftedalen senast.

– Det är oerhört glädjande med den starka utveckling som Skellefteå upplever och som medför att efterfrågan på mark i Skelleftedalen nu är högre än på länge. Det här förslaget ger ökade valmöjligheter för de privatpersoner och exploatörer som vill bygga nytt, säger Maria Marklund, kommunalråd i Skellefteå kommun.

I ett första steg ska fler platser för bostäder pekas ut. I ett andra steg, som drar igång när steg ett antagits, flyttas planeringshorisonten längre fram i tiden, efter år 2030.

Under 2019 pågår redan byggnationer, projektering och detaljplanering för 2 500 bostäder. Denna revidering av planen möjliggör, tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan, för ytterligare 5 000 nya bostäder i Skelleftedalen fram till 2030.

Totalt ger det utrymme för en ännu större befolkningsökning än visionens 80 000 till 2030. Ambitionen är att planen kan antas inom ett år.

– Med planerade stora satsningar som Northvolt och Norrbotniabanan kan tillväxttakten öka ännu mer och befolkningen växa i snabb takt även efter 2030. Det är många faktorer som påverkar ett samhälles utveckling så en långsiktig planering behöver ta höjd för flera olika scenarier, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå kommun.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News