Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

5 000 bostäder i ny Malmö-stadsdel

Publicerad: 11 mars 2019, 12:15

Flygvy över området som det ser ut idag.

Foto: MKB.

Malmös allmännytta MKB, Skanska Sverige och Tornet Bostad bildar gemensamt bolag för utvecklingen av en ny stadsdel där Jägersro travbana ligger idag. Investeringen beräknas till 1,15 miljarder kronor.


Det var i november 2017 som MKB förvärvade området av Skånska Travsällskapet. Totalt omfattar det 40 hektar, med både travbanan, parkeringar och Jägersro Center inräknat.

– Vi är tre parter som vill utveckla en hållbar stadsdel, både socialt och miljömässigt. Vi har höga ambitioner att förverkliga vår vision med framtidsinriktade lösningar, säger Marie Thelander Dellhag, nybliven vd på MKB till Fastighetsnytt.

Totalt ska mellan 4 000 och 5 000 bostäder byggas, med en första byggstart 2024. Förutom bostäder, som byggs som bostadsrätter, hyresrätter samt parhus, ska kommersiella lokaler och lokaler för offentlig service som skolor, förskolor och äldreboende byggas.

Området beräknas inte stå helt färdigt förrän år 2050.

MKB och Skanska största ägare
Det gemensamma bolaget SMT Malmö Partner Holding AB är ett så kallat joint venture, där MKB och Skanska äger 45 procent vardera och Tornet resterande 10 procent. Den totala investeringen på cirka 1,15 miljarder fördelas också enligt ägarandelarna.

Bolaget kommer att utveckla området och skapa färdiga byggrätter, som man sedan fördelar och avyttrar främst mellan de tre ägarna men även externt. Bolaget kommer inte själva att investera i byggnader, utan bara i infrastruktur som gator och ledningar.

Tillträde till området, som ligger mellan inre och yttre ringvägen i Malmö, beräknas ske 2022 – förutsatt att Skånska Travsällskapet får detaljplan och bygglov på plats.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.