måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

4 000 bostäder i Kungens Kurva?

Publicerad: 9 januari 2017, 13:58

Visionsbild: ÅWL Arkitekter.

Huddinge kommun och KF Fastigheter har tecknat ett intentionsavtal om att bygga bostäder på marken kring Kungens Kurva. Enligt en tidig bedömning kan över 4 000 bostäder byggas på platsen.

Ämnen i artikeln:

Kungens KurvaKF FastigheterHuddinge

Huddinge kommun och KF Fastigheter har tecknat ett intentionsavtal om att bygga bostäder på marken kring Kungens Kurva. Enligt en tidig bedömning kan över 4 000 bostäder byggas på platsen.

Kungens Kurva är mest förknippat med sitt IKEA-varuhus och andra stora handelsområden. Men kommunen vill utveckla området, och har identifierat ett exploateringsområde på 155 000 kvadratmeter där man vill bygga bostäder, vård, skolor och annat.

– Bostäder i Kungens kurva är något vi verkat för länge. Vi ser det som ett viktigt och spännande projekt som bidrar till att utveckla stadskvaliteter i området som idag är Skandinaviens största handelsplats. Huddinge drar ett tungt lass för bostadsbyggandet i regionen. För att klara utvecklingen i Kungens kurva, Flemingsberg och andra expansiva delar i kommunen är det nödvändigt att Spårväg syd snarast möjligt kommer på plats, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Bild: Huddinge kommun.

Bild: Huddinge kommun.

Området (se karta) gränser till IKEA, Gömmarens naturreservat och Heron City.

– Vår fastighet i Kungens kurva har mycket goda förutsättningar för att utvecklas till en levande och dynamisk stadsdel. Här finns närhet till natur, handel, kultur och infrastruktur, säger Helena Liljedahl, VD på KF Fastigheter.

Ett planprogram ska utarbetas under 2017. Därefter kommer exploateringsområdet att delas upp i olika etapper och detaljplanearbetet påbörjas. Kommunen räknar med en första inflyttning under 2021.

I landstingets regionala utvecklingsplan är Kungens Kurva angivet som en så kallad ”regional stadskärna”, vilket innebär att det ligger utanför city men ska avlasta city med kontor, bostäder och kommunikationer.

Kommunfullmäktige i Huddinge beslutar om intentionsavtalet den 13 februari.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev