Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

40 procent saknar riktlinjer för bostadsförsörjning

Publicerad: 30 september 2015, 07:13

Ale och Umeå kommun är bäst i landet på att motverka bostadsbristen. Detta visar årets upplaga av HSBs bostadsindex. Av de 85 kommuner som ingår saknas riktlinjer för bostadsförsörjningen hos knappt 40 procent.


Ämnen i artikeln:

HSBBoverketUmeå

Ale och Umeå kommun är bäst i landet på att motverka bostadsbristen. Detta visar årets upplaga av HSBs bostadsindex. Av de 85 kommuner som ingår saknas dock riktlinjer för bostadsförsörjningen hos knappt 40 procent.

HSBs Bostadsindex omfattar 85 tillväxtkommuner och kommunerna bedöms efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen. Parametrar som ingår är planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning.

– Många kommuner är på rätt väg med ökade satsningar på bostadsbyggande, men det är inte tillräckligt och bostadsbristen biter sig fast som ett av våra stora samhällsproblem. Murarna för de som står utanför bostadsmarknaden växer, arbetsgivare får allt svårare att rekrytera personal och ungas studiedrömmar går i kras, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB Riksförbund.

40 procent av kommunerna som ingår i årets index har inte antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen under varken denna eller föregående mandatperiod – något som alla kommuner enligt lag måste göra under varje mandatperiod.

Riktlinjerna ska vara underlag för kommunerna i arbetet med planläggning, i deras uppgift att främja bostadsbyggande och utveckling av befintligt bestånd.

Enligt Boverket uppger många kommuner att orsaken till att det inte finns riktlinjer är resursbrist i kommunen. Andra orsaker är att man arbetar med att ta fram dem under året, att kommunen är liten och anser att man har koll ändå, att byggandet är lågt eller att ett program är framtaget men inte antaget.

Ale och Umeå toppar
Högst upp på listan hamnar Ale och Umeå, följt av Kungälv, Höganäs och Solna kommun. Av de tre storstäderna hamnar Malmö högst upp på listan, nummer 18. Göteborg hamnar på plats 31, och Stockholm på plats 34.

183 av landets 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist, 80 procent av befolkningen bor i de kommunerna. 244 kommuner säger att det har brist på bostäder för nyanlända.

Redaktionen

Källa: HSB och Boverket

Ämnen i artikeln:

HSBBoverketUmeå

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.