Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

3D-karta ska ge fler bostäder

Publicerad: 18 februari 2016, 14:30

Bild ur Lantmäteriets Sverigemodell i spelet Minecraft. Bild: Lantmäteriet.

På torsdagen gav regeringen Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en digital 3D-karta över Sverige, i syfte att göra samhällsbyggnadsprocessen smartare. Tanken är att olika aktörer direkt ska kunna få information om förutsättningarna att bygga på en särskild plats bara genom att klicka på kartan.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanBoverketRegeringenLantmäteriet

På torsdagen gav regeringen Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en digital 3D-karta över Sverige, i syfte att göra samhällsbyggnadsprocessen smartare.

Uppdraget går ut på att Lantmäteriet tillsammans med Boverket ska göra det möjligt för byggherrar, myndigheter och andra intressenter att samverka digitalt.

– Utvecklandet av olika digitala lösningar inom plan- och bygglagen ska leda till effektivisering och transparens så att kommuner enklare kan öka byggtakten av bostäder, säger bostads- och it-minister Mehmet Kaplan.

Tanken är att olika aktörer direkt ska kunna få information om förutsättningarna att bygga på en särskild plats – hur ser berggrunden ut, var går olika ledningar, planeras någon ny väg i området? Svaren på frågorna ska man kunna få direkt, bara genom att klicka på kartan.

– Bostadsplanering ska bli lika överskådlig som den är i dataspelet Minecraft, säger Mehmet Kaplan till Svenska Dagbladet. 

Tanken är alltså att man ska kunna titta på all sådan fakta, innan bygglovet prövas. Alla aktörer som är inblandade ska kunna mata kartan med information – som alla andra sedan kan ta del av.

– Idag jobbar alla i sina respektive stuprör, och det tar lång tid från idé till färdig byggnad. Genom att vi digitaliserar bostadsplaneringen blir snårskogen lättare att överblicka, säger Mehmet Kaplan till SvD.

Lantmäteriet har redan tidigare gjort en liknande karta. I november presenterade myndigheten en landskapsmodell över Sverige i just dataspelet Minecraft. Modellen bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata.

Enligt SvD ska man i augusti ha tagit fram en konkret plan för hur arbetet med kartan ska gå vidare.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.