Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

3 miljarder till nya bostäder

Publicerad: 2 maj 2014, 05:32

Socialdemokraterna föreslår att SBAB lånar ut kapital för nybyggnation. Pengarna ska gå till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation, både hyresrätter och bostadsrätter.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaStefan Löfven

– Vi har en bostadsbrist som är alldeles för hög, det hindrar folk att få jobb och unga människor att starta sina vuxna liv. Vi vill bygga bort bostadsbristen genom att göra SBAB till en motor för kapitalförsörjningen, sade partiledare Stefan Löfven på en pressträff.

Förslaget från Socialdemokraterna går ut på att SBAB ska tillföras 3 miljarder kronor. Pengarna ska sedan lånas ut till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation, både hyresrätter och bostadsrätter.

På sin hemsida listar socialdemokraterna några punkter:

- Utlåningsvillkoren ska vara goda och långsiktiga, men inte subventionerade. Verksamheten ska ge långsiktig avkastning.
- Det långsiktiga ägandet och förvaltningen av de nyproducerade bostäderna ska andra stå för. Den nya verksamheten kan använda SBAB:s kompetens, men i ekonomiskt hänseende ska verksamheten hålls strikt åtskild från SBAB:s befintliga verksamhet. Nuvarande kunder i SBAB påverkas inte.
- Utgångspunkten är 3 miljarder kronor i eget kapital för denna verksamhet.

Redaktionen

Källa: socialdemokraterna.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.