onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

2 350 nya bostäder i Göteborg

Publicerad: 28 april 2016, 11:48

Foto: Sverrir Thór

Fastighetsnämnden i Göteborg direktanvisar cirka 1 500 bostäder till Framtidenkoncernen och stadens fyra allmännyttiga bostadsbolag. Tillsammans med en tidigare markanvisning innebär beslutet att koncernen kan bygga 2 350 nya bostäder.

Ämnen i artikeln:

Framtiden förvaltningGöteborg

Fastighetsnämnden i Göteborg direktanvisar cirka 1 500 bostäder till Framtidenkoncernen och stadens fyra allmännyttiga bostadsbolag. Tillsammans med en tidigare markanvisning innebär beslutet att koncernen kan bygga 2 350 nya bostäder.

Koncernen får mark för bland annat 400 hyresrätter och bostadsrätter i Fiskebäck, 500 bostäder i Kärra centrum och ytterligare 650 bostäder i sex andra stadsdelar runt om i Göteborg.

Enligt ett pressmeddelande kan direktanvisningarna, i kombination med tillskott av egen mark och en tidigare lämnad markanvisning intill vid Wieselgrensplatsen, möjliggöra bygget av 2 350 bostäder i olika delar av Göteborg.

– Behovet av bostäder i Göteborg har kanske aldrig varit större än det är idag. Dagens markanvisning är ett stort steg för att uppfylla de politiska bostadsmålen som är satta, säger Jahja Zeqiraj (S) ordförande i fastighetsnämnden.

För en tid sedan startade koncernen även ett nytt byggbolag, som ska hantera nyproduktionen inom koncernen.

– Det är fantastiskt roligt att vi fått den här markanvisningen. Det här är ett viktigt steg som ger oss förutsättningar att kunna planera och bygga volym med kvalitet till rimliga hyror och uppnå koncernmålet om 1 400 lägenheter per år, säger Mariette Hilmersson, VD och koncernchef, Framtidenkoncernen.

De bostäder som ska byggas är fördelade som följer:

400 bostäder i Fiskebäck
En kombination av radhus och flerbostadshus i 2-4 våningar. Enligt beslutet ska Framtiden uppföra både hyresrätter och bostadsrätter.

250 bostäder i Härlanda
Marken ligger intill Bostadsbolagets bostäder och här planeras sammanlagt cirka 250 bostäder i flerfamiljshus. Målet är att 70 procent ska vara hyresrätter och 30 procent bostadsrätter.

500 nya bostäder Kärra centrum
Huvuddelen bör vara hyresrätter och då framförallt antingen små eller stora lägenheter. Detta för att komplettera övrigt utbud i Kärra. Utformningen av bostadshusen ska stödja en ökad stadsmässighet och bidra till torgets utveckling.

250 bostäder på Nya Carlbergsgatan
Här behöver Göteborgs Stad göra en ny detaljplan så att nya moderna bostäder kan byggas utifrån de tillgänglighetskrav som ställs idag.

250 bostäder på Gnistgatan

650 bostäder på tillskottsmark
I arbetet med att genom kompletteringar tillskapa nya bostäder har Framtiden AB listat en rad områden. Men för att det ska bli effektivt markutnyttjande och områdena ska bli bärkraftiga behövs kommunal mark adderas, så kallad tillskottsmark.

Dessa markanvisningar beräknas kunna ge cirka 650 bostäder inom 12 olika områden i sex  stadsdelar. I Lundby är det 135 bostäder, Centrum 60, Majorna 30, Askim-Frölunda-Högsbo 145, Örgryte-Härlanda 140 och i Östra Göteborg 140.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev