torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

2 300 nya bostäder i Platzers nya stadsdel

Publicerad: 21 december 2016, 08:42

Ett av de stora bostadsprojekten de kommande åren ligger i norra Högsbo, där industri ska omvandlas till stad. Bild: Platzer.

Göteborgs stads och Platzers planer på en ny stadsdel i Högsbo går vidare. Efter beslut i Byggnadsnämnden går en ny detaljplan ut på samråd, en plan som omfattar hela 2 300 nya lägenheter.

Ämnen i artikeln:

HögsboFastighetsmarknaden i VästsverigePlatzer FastigheterGöteborg

Bolaget vill förändra industriområdet Norra Högsbo till den nya stadsdelen Södra Änggården. Platzer äger 17 fastigheter i området, med en markareal på cirka 100 000 kvadratmeter. Även Wallenstam, Ågen/Xtera, Ytter Bygg AB, Vilhelmsson & Carlsson samt Wölkes Bil AB äger, förutom kommunen, mark inom planområdet.

Den aktuella detaljplanen omfattar stadsutveckling vid Olof Asklunds gata, i form av 2 300 nya bostäder där majoriteten av bebyggelsen ligger på 4 till 8 våningar men där några byggnader har upp till 16 våningar. Inom området möjliggörs för skola (F-9) och för tre förskolor.

– Syftet med detaljplanen är att omvandla ett industriområde till en blandad stadsdel med stort inslag av bostäder samt kontor, handel, skolor och grönytor, säger Charlotte Adlerton Gadd, marknadsområdeschef på Platzer.

Beslut om samråd i Byggnadsnämnden
Under fyra veckor i januari och februari 2017 har kommunala förvaltningar, statliga myndigheter samt övriga berörda har möjlighet lämna synpunkter.

– Under 2017 fortsätter planarbetet och detaljplanen planeras antas av kommunfullmäktige i början av 2018 , säger Lisa Häggdahl, projektchef på Platzer. Detta innebär att möjlig byggstart är under första halvåret 2018.

Utbyggnaden genomförs i flera etapper, där de första 600 bostäderna planeras stå färdiga till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

Platzer, som i vanliga fall fokuserar på kontorsfastigheter, har tidigare meddelat att man kommer att sälja byggrätterna i en senare skede.

– Vi kommer att utveckla helheten och det blir cirka 70-75 procent bostäder. Vi kommer att sälja av byggrätterna men själva utveckla det kommersiella, sa bolagets vd PG Persson till Fastighetsnytt när planerna uppdagades.

På sikt kan området kommer att omfatta cirka 7 000 nya bostäder.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev