söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

181 procents prisökning på bostäder

Publicerad: 7 september 2016, 10:30

Att bostadspriserna slagit nya rekord de senaste åren är knappast någon nyhet, speciellt inte i storstäderna. Men i en ny mätning visar det sig att den lilla orten Boden är där priserna stigit allra mest: 181 procent på fem år.

Ämnen i artikeln:

Svensk Fastighetsförmedling

Det är Svensk Fastighetsförmedling som kartlagt samtliga kommuner för att se hur prisutvecklingen har sett ut de senaste fem åren. Något otippat hamnar Norrbottniska Boden i topp, följt av Trollhättan, Kristinehamn och Haninge.

Bland landets storstadsregioner placerar sig Stor-Göteborg överst med en prisökning på bostadsrätter med hela 61 procent över de senaste fem åren. I Stor-Stockholm har priserna stigit med 57 procent och i Stor-Malmö är ökningen 29 procent.

– De senaste fem åren har bostadsmarknaden tagit rejäl fart. Den låga nyproduktionen har lett till en enorm brist på bostäder där folk faktiskt vill bo. Denna obalans mellan tillgång och efterfrågan, kombinerat med det låga ränteläget, har möjliggjort prisökningarna. Lägg därtill att det finns få incitament, för människor som vill byta boende men inte behöver, att faktiskt flytta. Det skapar inlåsningseffekter och minskar rörligheten på marknaden. Som läget ser ut i dag finns det inget som tyder på att ökningen ska stanna av, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

prisökning3

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev