Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

1800 nya bostäder i Linköping

Publicerad: 18 januari 2016, 09:23

Linköpings kommun ska ta fram nya detaljplaner för två miljonprogramsområden i staden, efter att Riksbyggen och Victoria Park ansökt om planläggning.


Ämnen i artikeln:

LinköpingVictoria Park FastigheterRiksbyggen

Linköpings kommun ska ta fram nya detaljplaner för två miljonprogramsområden i staden, efter att Riksbyggen och Victoria Park ansökt om planläggning för nybyggnation av 1 800 bostäder i områdena.

Eftersom att det rör sig om så många nya bostäder, krävs nya detaljplaner.

Det är de två miljonprogramsområdena Ryd och Ekholmen som ska bli tätare, genom att bebyggelse läggs till och att flerbostadshus byggs där parkeringsytor finns idag.

– Det här ligger helt i linje med Koalition för Linköpings ambitioner om att lyfta miljonprogramsområdena i Linköping. Bostäder behövs i hela Linköping för att kunna skapa en mer sammanhållen stad, och ska inte bara koncentreras till de centrala delarna av staden, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

I Ekholmen är tanken att dagens markparkeringar och garagelängor ska byggas om till parkeringsdäck, där flerbostadshus byggs ovanpå parkeringsdäckets tak. Detta skulle enligt kommunen kunna ge mellan 500 och 1 000 nya lägenheter, utöver de 3 300 som finns idag.

I Ryd vill Victoria Park bygga cirka 800 lägenheter på befintliga parkeringsytor. Där är tanken parkeringarna flyttas, och istället placeras längs gatorna.

”Teknik- och samhällsbyggnadskontoret bedömer att en nybyggnation ger en positiv utveckling för stadsdelarna. Det medför en mer varierad bebyggelse med olika upplåtelseformer. Det ger ett bredare utbud av bostäder, som kan attrahera nya målgrupper att flytta dit” skriver kommunen på sin hemsida.

Planarbetet kan inledas under 2016 och vara slutfört i slutet av 2017. Beslut om planförfarande fattas på samhällsbyggnadsnämndens nästa sammanträde.

Redaktionen

Källa: Linköpings kommun

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News