Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

110 meter skyskrapa i Sundsvall?

Publicerad: 25 april 2016, 09:13

Bild: Wingårdhs.

Gert Wingårdh och Nybergs vill bygga en 38 våningar och 110 meter hög byggnad mitt i Sundsvall. Byggnaden, en bostadsskrapa med två torn, skulle ligga på stortorget och totalt förändra stadens siluett.


Ämnen i artikeln:

Gert WingårdhSundsvallWingårdhs Arkitektkontor

Gert Wingårdh och Nybergs AB vill bygga en 38 våningar och 110 meter hög byggnad mitt i Sundsvall. Byggnaden, en bostadsskrapa med två torn, skulle ligga på stortorget och totalt förändra stadens siluett.

Förslaget presenterades på Sundsvall Näringslivskontor i torsdags.

– Vi tror på Sundsvall och vill se vårt hus, som en väluppfostrad medlem i Sundsvalls stadsbild, som binder samman torget och vängåvan. Det gamla möter här det nya, 38 våningar och 110 meter, tegel, koppar och granit, säger Gert Wingårdh.

Byggnaden är i tegel, koppar och granit som en blinkning till den befintliga stenstaden. Nicklas Nyberg, vd och ägare på Nybergs, menar att den dramatiska byggnaden skulle bli ett landmärke för Sundsvall.

Från kommunens sida säger man att det är ett spännande förslag.

– Torget detaljplanerades på 1800-talet, vilket innebär att en ny detaljplan måste göras. När den är klar och godkänd kan Niklas Nyberg söka bygglov. Så snart ansökan kommer in från Niklas så tar stadsbyggnadsnämnden upp ärendet. De här idéerna ändrar spelplanen för torget och vi får nu titta på detta ur ett större perspektiv, säger Bodil Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Byggnaden kallas kort och gott för “Torg 1”.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.