Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

1000 lägenheter i nytt campus

Publicerad: 17 oktober 2012, 12:35

Albanoområdet Bild: BSK Arkitekter.

Planen för utbyggnaden av Albano-området är klar. Förutom universitetslokaler på 100 000 kvadratmeter ska omkring 1 000 student- och forskarlägenheter få plats.


Ämnen i artikeln:

Sten NordinRegina Kevius

Planen för utbyggnaden av Albano-området är klar. Förutom universitetslokaler på 100 000  kvadratmeter ska omkring 1 000 student- och forskarlägenheter få plats på det helt nya campusområdet som ligger mitt emellan Universitetsområdet, Karolinska och KTH.

Planens syfte är att skapa förutsättningar för ett nytt område för högre undervisning och forskning, där ett större inslag av student- och gästforskarbostäder ska bidra till en attraktiv miljö.

– Det här är en investering på 1,4 miljarder kronor och en viktig satsning på studentbostäder och bättre förutsättningar för forskning och utveckling i Stockholm. Albano har en strategisk placering mellan Stockholms universitet i Frescati, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet och målsättningen är att området ska komma att utgöra ett nav i Vetenskapsstaden, säger finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin (M).

Totalt planeras området rymma cirka 150 000 kvadratmeter nybyggnad. Cirka 100 000 kvadratmeter för högskolelokaler och cirka 50 000 kvadratmeter för student- och gästforskarbostäder, vilket medger cirka 1000 lägenheter.

I Albanoparken mot entrébyggnaden, vy mot väster. Bild: Stadsbyggnads- och Idrottsroteln.

– Bostadsfrågan är högprioriterad, särskilt när det gäller studentbostäder. Vi har gjort vårt bästa för att få in så många bostädersom möjligt i Albano, men också lyft blicken till närliggande områden. Vi hoppas kunna bygga ytterligare 500 bostäder i närliggande Kräftriket, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Detaljplanen har reviderats sedan utställningen genom att hushöjderna har omdisponerats för att passa topografin bättre. Stadsbyggnadsnämnden beslutade 2011 att utreda om det var möjligt att åstadkomma en ytterligare höjning av antalet studentlägenheter. För att klara ambitionen med ytterligare 500 studentlägenheter har stadsbyggnadskontoret utrett möjligheten att förtäta Kräftriket, i nära anslutning till Albano. En sådan förtätning kan vara möjlig.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Moderaterna i Stockholms stad

Ämnen i artikeln:

Sten NordinRegina Kevius

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.