Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

1 750 nya bostäder i Frihamnen – om 14 år

Publicerad: 3 Juni 2016, 07:45

Frihamnen idag. Bild: Stockholms stad.

I stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden ska 12 000 bostäder byggas de kommande åren. En del börjar bli färdigt, mycket är på gång – och nu inleder staden den sista delen i planeringen: Frihamnen.


Ämnen i artikeln:

FrihamnenStockholmNorra Djurgårdsstaden

I stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden ska 12 000 bostäder byggas de kommande åren. En del börjar bli färdigt, mycket är på gång – och nu inleder staden den sista delen i planeringen: Frihamnen.

I december gav staden exploateringsnämnden i uppdrag att utreda vilka förutsättningar det finns för exploatering av Frihamnen, som en del i projektpaketet för Värtahamnen.

I och med att containerverksamheten planerar flytta till Norvik i Nynäshamn, kommer tågtransporterna genom Södra Värtan och Frihamnen att upphöra. Exploateringsnämnden bedömer att Frihamnen kan inrymma 1 750 nya bostäder och cirka 75 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.

Finansborgarrådet Karin Wanngård ser positivt på beskedet, och vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige kommer man att fatta beslut om att fortsätta utredningen och förberedande arbete inom Frihamnen.

Långa tidshorisonter
Exploateringen skulle kräva en ny detaljplan. Nämndens bedömning är att ett fördjupat program för området kan tas om fem år, och ett genomförandebeslut först om tio. Bygget av bostäderna skulle därmed komma igång först mellan åren 2027-2030.

Nämnden konstaterar i sin utredning att Frihamnen är ett ”mycket komplicerat stadsutvecklingsprojekt” och att exploateringen är förenad med flera risker och osäkerhetsfaktorer.

Delprojektet Frihamnen ligger alltså sist i planeringen av Norra Djurgårdsstaden, som alltså beräknas stå helt färdigt kring 2030. I Hjorthagen är många bostäder redan inflyttade, i Södra Värtahamnen beräknas byggstart till 2018, på Loudden är den planerad till 2021.

Beslutet om fortsatt utredning fattas på kommunfullmäktige den 13 juni.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.