Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

“Vi är inte längre i en högkonjunktur”

Publicerad: 16 maj 2018, 10:01

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

Foto: Stephanie Wiegner.

Ekonomin i Stockholmsregionen faller till den lägsta nivån på fem år, enligt Stockholms Handelskammares Stockholmsbarometer.


Ämnen i artikeln:

Andreas HatzigeorgiouStockholmStockholms Handelskammare

Ekonomin i Stockholmsregionen faller till den lägsta nivån på fem år, enligt Stockholms Handelskammares Stockholmsbarometer. Försvagningen beror delvis på den rekordhöga kompetensbristen, menar man.

Efter en tid av stark tillväxt och konjunktur vänder Stockholmsekonomin nedåt under det första kvartalet 2018, där konjunkturen försämras och faller tillbaka till normalnivå.

– Sett till detta kvartal är vi inte längre i högkonjunktur. Tillväxten är nu den svagaste på fem år och på bara sex månader har Stockholms databransch gått från en formtopp till ett konjunkturläge som är svagare än normalt. Jag befarar att försvagningen delvis beror på den rekordhöga kompetensbristen, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Hatzigeorgiou menar att en nedväxling i Stockholm kan drabba hela Sveriges ekonomi och att politikerna måste ge svar på hur man ska hantera olika flaskhalsar i tillväxten.

– Kompetensbristen måste lösas genom att ge företagen bättre förutsättningar att rekrytera global talang men också insatser för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Att bostadsmarknaden och infrastrukturen förbättras är en förutsättning för att lyckas, säger han.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.