torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Varningen från Danske Bank: Krisen för fastighetssektorn är inte över

Publicerad: 31 augusti 2023, 08:52

Foto: Niklas Storm

Krisen är inte över för de svenska fastighetsbolagen – snarare är de nu mitt i stormens öga. Det är budskapet i en ny rapport från Danske Banks kreditanalytiker.

Ämnen i artikeln:

SvepetDanske Bank

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Rapporten tar fasta på att det rent operationellt går fortsatt bra för de svenska fastighetsbolagen, där krisen än så länge är rent finansiell. Men risken finns att en svagare ekonomi också kommer att sätta press på bolagens operationella verksamhet, så att det blir en dubbelsmäll för sektorn.

En mer utmanande konjunktur tillsammans med fortsatt höga räntor gör att Danske Bank förväntar sig en fortsatt press på fastighetssektorn framöver, inte minst på grund av fallande räntetäckningsgrader. I ett scenario där 3-månaders Stibor långsiktigt förblir kring 400 punkter, eller 4 procent, kan räntetäckningsgraden sjunka mot oroväckande låga nivåer för flera fastighetsbolag om inga motåtgärder vidtas, skriver de i rapporten.

Läs mer: Analytiker: Klockan tickar för SBB – "Extremt hög konkursrisk"

Danske Bank konstaterar vidare att fastighetsvärden justerats ned med 5 procent i snitt det senaste året till följd av högre direktavkastningskrav. Jämfört med den ökning av marknadsräntan som skett framstår ökningen i direktavkastningskrav som blygsam.

– Vi förväntar oss därför ytterligare nedjusteringar av fastighetsvärderingar framöver, säger Marcus Gustavsson, senior kreditanalytiker vid Danske Bank och en av författarna till rapporten.

Marcus Gustavsson, senior kreditanalytiker Danske Bank.

Foto: Pressfoto

Danske Bank ser också fortsatta utmaningar vad gäller finansieringen. Obligationsmarknaden är otillgänglig eller upplevs som för dyr för de flesta bolag. Samtidigt finns stora obligationsförfall under nästkommande år och det som då återstår för bolagen är åtgärder som fastighetsförsäljningar och nyemissioner av aktier. Många bolag har också anammat mer defensiva strategier, med kraftigt minskade investeringar, uppskjutna projekt och lägre aktieutdelningar.

Läs mer: Analytiker: Därför är Heimstaden inget nytt SBB

Hittills i år har den svenska fastighetssektorn gett ut obligationer för runt 20 miljarder kronor i svenska kronor, närapå en halvering från i fjol och långt under toppåret 2021, konstaterar Danske Bank i rapporten.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev