Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Vad gör Riksbanken?

Publicerad: 10 februari 2016, 14:56

Riksbanken.

Foto: Sverrir Thór.

Som vanligt spekuleras det mycket i vad bankens direktion kommer fram till och för fastighetssektorn är det en viktig fråga då finansieringskostnaderna har börjat stiga igen, den rekordlåga räntan till trots.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Att Riksbanken höjer räntan är uteslutet men det finns en hel del indikationer på att man väljer att sänka den ytterligare en nivå. Bankens målsättning är att få upp inflationen, vilket än så länge inte har lyckats, och förhindra den svenska kronan från att stärkas för mycket. Riksbankschefen Stefan Ingves har de senaste veckorna gått ut i media och indikerat att i syfte att hålla kronan svag så kan det mycket väl bli aktuellt med interventioner på valutamarknaden. Ett annat sätt att försvaga kronan är att sänka räntan och det är just vad Swedbanks makroanalytiker tror att Riksbanken kommer att göra, något som framgår av bankens makroutsiktsrapport som publicerades 26 januari. Där skriver man att man räknar med att räntan sänks med 15 punkter till -0,5 procent.

Även den mytomspunna marknaden verkar tro på en sänkning och de senaste dagarna har kronan försvagats mot ett viktat index av andra valutor samtidigt som marknadsräntorna har fallit. Således har Stibor 3M, som är fastighetsbranschens viktigaste benchmarkränta, fallit med 5 punker hittills i januari och ligger nu på -0,368 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.