Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Vad gör Riksbanken?

Publicerad: 24 oktober 2016, 12:53

Riksbanken.

Foto: Sverrir Thór.

På torsdagen meddelar Riksbanken sitt senaste räntebeslut och med tanke på den inflationsmätning som presenterades för september har osäkerheten kring beslutet vuxit. Det kan nämligen vara så att den stigande inflationstrenden är bruten, något som skulle kunna leda till ytterligare en räntesänkning.


Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

När SCB släppte nyheten att inflationen i september uppmätts till 0,9 procent, alltså generella prisnivån var 0,9 procent högre än i september 2015, betraktades det som en dålig nyhet för Riksbanken. Inflationen har visat en positiv trend de senaste månaderna och i augusti uppmättes den till 1,1 procent. Då är det förvisso inte bra om den börjar falla igen och förvisso ligger siffrorna också under Riksbankens egen prognos men frågan är huruvida man verkligen ska dra för stora växlar på en månadssiffra och börja prata om en kalldusch som viss media gör. I synnerhet när man tittar i inflationsstatistiken och ser att i februari föll inflationen med 0,4 procentenheter från 0,8 till 0,4 procent och i maj föll den med 0,2 procentenheter, återigen från 0,8 men nu till 0,6 procent.

inflationstakten

Knappast, men det kan bli så att Riksbanksdirektionen påtalar frågan. Med andra ord att man avstår från att sänka räntan, vilket torde vara det mest sannolika utfallet, och skärper tonen lite och signalerar att ifall inte inflationen tar fart igen så kommer man att sänka räntan. Det slutgiltiga svaret får vi på hursomhelst på torsdag klockan 9:30.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.