Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Vad är egentligen inflation?

Publicerad: 11 maj 2017, 10:02

Foto: Dreamstime.

Ett antal kullar kapitalförvaltare och fastighetsekonomer har aldrig upplevt inflation utan kan enbart den teoretiska definitionen av detta förrädiska fenomen.


Ämnen i artikeln:

Det pratas omInflation

Marknadsinformationsföretagen MSCI och KTI höll sin årliga gemensamma nordiska fastighetsdag på torsdagen. I en panel om institutionernas investeringsstrategier deltog en finsk kapitalförvaltare som nämnde att han arbetat med kapitalförvaltning mot fastigheter ungefär sedan finanskrisen briserade och under den tiden har han aldrig på riktigt upplevt någon inflation.

Det är en intressant iakttagelse då denne relativt unge finländare lär inte vara den enda av sin generation, och kanske även en lite äldre (och yngre) kull som egentligen inte har en aning om vad inflation är, förutom så klart i teorin. Inflation är nämligen inte bara ett teoretiskt fenomen utan även ett IRL-fenomen som Youtube-generationen förmodligen skulle kalla det. Som sådan är inflation framförallt ett psykologiskt fenomen och det gäller att kunna hantera den. Det sägs ibland att inflationen är fastighetsägarens bäste vän men det gäller bara om fastighetsägaren vet hur man ska dra fördel av inflationen men också vet vad man ska undvika och akta sig för.

Lyckligtvis finns det fortfarande en del rutinerade rävar kvar i branschen som torde veta hur man hanterar inflationen men den är förrädisk och rutin är en färskvara, så att säga.

Ämnen i artikeln:

Det pratas omInflation

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.