måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

UC: Lägsta konkursnivåerna på tio år – men mörk höst väntar

Publicerad: 1 augusti 2022, 09:18

Foto: UC

Antalet företagskonkurser sjönk 19 procent i juli, jämfört med samma månad året före. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Ämnen i artikeln:

UC

ND


Trots ett instabilt ekonomiskt läge fortsätter konkurserna i Sverige att minska och är i dag på de lägsta nivåerna på tio år.

– Överlag tenderar konkurserna att minska under sommaren. Men den trend vi ser i år sticker ut, då konkurser ligger på rekordlåga nivåer även i jämförelse med juli månad under tidigare år, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Handeln utgör ett undantag. Inom partihandeln har konkurserna ökat med 23 procent och inom detaljhandeln har konkurserna ökat med 3 procent. Inom partihandeln har trenden varit genomgående under året, då konkurserna ökat med 8 procent i jämförelse med samma period 2021.

Läs även: Sveriges BNP steg under kvartalet

Antalet konkurser under januari–juli i år är 6 procent lägre jämfört med motsvarande period 2021.

Konkurserna har minskat inom åtta av de tio branscher som ingår i UC:s statistik. Detta inkluderar även tidigare krisdrabbade branscher såsom hotell och restaurang som under juli månad minskade med 2 procent från samma period i fjol.

Utsikterna är däremot mer mörka inför hösten.

– Det är bara en tidsfråga tills verkligheten kommer att komma ikapp. Att samtliga storbanker nu sedan föregående vecka har höjt räntan, tillsammans med fortsatt rekordhög inflation och en devalvering av kronan ger tydliga indikatorer på att en kommande inbromsning av ekonomin kommer att ske till hösten, med ökade konkurser inom många branscher till följd, säger Johanna Blomé.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev