Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Tydligare tecken på en vändning

Publicerad: 28 augusti 2013, 10:55

Konjunkturinstitutets senaste prognos visar på ökat förtroende hos hushåll och företag vilket kan tyda på en vändning i konjunkturen mot slutet av året. Framöver väntar dock finanspolitiska åtstramningar om överskottsmålet ska uppnås.


Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Prognosen för svensk BNP-tillväxt är 1,1 procent för innevarande år för att sedan ta fart 2014 med en tillväxt på 2,6 procent. Prognosen för arbetslösheten är att den sjunker till 7,8 procent 2014.

Satsningar i höstbudgeten kräver besparingsåtgärder
Regeringen har i år genomfört ofinansierade reformer på 25 miljarder kronor. Konjunkturinstitutet räknar med att regeringen lägger ytterligare 25 miljarder kronor på ofinansierade reformer 2014, varav drygt hälften antas vara skattesänkningar till hushållen och resterande del utgiftsökningar.

Men enligt Konjunkturinstitutets bedömning finns det inget långsiktigt reformutrymme. Ofinansierade åtgärder i höstens budget kräver därför motsvarande besparingsåtgärder framöver om överskottsmålet ska uppfyllas.

Läs mer
http://www.konj.se/891.html

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.