Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Tydlig trend för stigande inflation

Publicerad: 15 April 2016, 05:33

Konsumentprisindex för mars 2016 var 315,7 vilket är 0,8 procent högre än i mars 2015.


Ämnen i artikeln:

InflationRiksbankenSCB

Konsumentprisindex för mars 2016 var 315,7 vilket är 0,8 procent högre än i mars 2015. Inflationstakten i den svenska ekonomin, höjningen av den generella prisnivån, var alltså 0,8 procent. Det framgår av ett pressmeddelande från Statistiska centralbyrån.

Under perioden från februari till mars steg KPI med 0,5 procent vilket lite förenklat innebär att inflationstrycket motsvarar en årlig inflation om 6 procent.

I februari var uppmättes inflationstakten till 0,4 procent och det finns alltså en tydlig uppåtgående trend, åtminstone kortsiktigt, för inflationen. Det som påverkade uppåt i mars, sett över en tolvmånadersperiod, var priset på livsmedel, ändrat ROT-avdrag och priset på kläder. Lägre räntekostnader, prissänkningar inom post- och telekommunikationer och lägre drivmedelspriser motverkade inflationen.

Inflationstakten enligt KPIF, det för Riksbanken specialkonstruerade KPI-måttet med fast ränta,  var 1,5 procent. Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationRiksbankenSCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.