Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

“Tillväxten stannar av under året”

Publicerad: 13 maj 2016, 12:02

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Foto: Fastighetsägarna.

De rekordlåga räntorna gör det svårt att stå emot den inbromsning i tillväxt som är på gång i den globala ekonomi, spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport. Tillväxten stannar i bästa fall på 3 procent år.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

De rekordlåga räntorna gör det svårt att stå emot den inbromsning i tillväxt som är på gång i den globala ekonomi, spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport. Tillväxten stannar i bästa fall på 3 procent år, och 2,7 procent nästa år, enligt rapporten.

Fastighetsägarna presenterade den något dystra rapporten på fredagen.

– Vi ser en tydlig inbromsning i USA och det påverkar naturligtvis resten av världen. Tyvärr lider den amerikanska ekonomin av stora strukturella problem, som gör det svårt att få ordentlig fart på tillväxten. Ingen av de potentiella presidentkandidaterna lär ta tag i dessa problem, säger Fastighetsägarna Sveriges chefekonom Tomas Ernhagen.

Han menar att det ser mörkare ut för euroländerna, utan draghjälp från USA. Att en tydlig nedväxling också är på gång i Kina underlättar inte situationen.

– Det är i denna värld Sverige ska navigera de kommande åren. Med räntor på bottennivåer lär det bli svårt att upprepa förra årets tillväxttrick. Men ekonomin kommer ändå att växa i hyfsad takt om inte något allvarligt händer i världsekonomin. Tyvärr saknas inte sådana risker, säger Tomas Ernhagen.

Den enskilt största utmaningen för Sverige är enligt rapporten den akuta bostadskrisen. “Utan kraftfulla åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och byggandet av fler bostäder kommer dynamiken på arbetsmarknaden att försämras och hämma Sveriges potentiella tillväxt” skriver Fastighetsägarna.

– Bostadsbristen är den stora ödesfrågan. Tyvärr ser vi i dag inga tecken på att de pågående bostadssamtalen mellan regering och opposition ska utmynna i nödvändiga reformförslag, avslutar Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.