Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Tillväxten avtog 2012

Publicerad: 18 Mars 2013, 11:48

BNP-tillväxten mattades av under 2012 och för helåret var tillväxten 0,8 procent.


Ämnen i artikeln:

SCB

Det står i skarp kontrast till året innan då ekonomin fortfarande befann sig i en återhämtningsfas efter finanskrisen och tillväxten var 3,7 procent.

Fjärde kvartalet var den svenska BNP-tillväxten oförändrad, säsongrensad och jämförd med tredje kvartalet. Det innebär en stagnation jämfört med de tre senaste kvartalen då ökningstakten var 0,4, 0,8 respektive 0,3 procent. Trots detta stod sig den svenska ekonomin väl i internationell jämförelse. Fjolårets sista kvartal sjönk BNP i OECD-länderna med 0,2 procent säsongrensad och jämförd med kvartalet innan och tillväxten i euroområdet backade med 0,6 procent, där BNP i stora ekonomier såsom Tyskland och Frankrike krympte.

Efter två kvartal med svag konsumtionstillväxt skruvade hushållen upp tempot fjärde kvartalet och ökade konsumtionen med 0,9 procent, säsongrensat och från kvartalet innan. Hushållskonsumtionen var den starkaste drivkraften bakom den ekonomiska tillväxten med ett bidrag på 0,9 procentenheter i årstakt.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.