Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Tecken på konjunkturuppgång

Publicerad: 28 mars 2012, 05:58

Enligt Konjunkturinstitutet har svenska hushålls och företags förtroende för ekonomin stärkts under årets första månader.

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Enligt Konjunkturinstitutet har svenska hushålls och företags förtroende för ekonomin stärkts under årets första månader.

Det är ett av tecknen på att konjunkturen är på väg att vända upp efter en dyster höst. Men återhämtningen blir enligt konjunkturinstitutet långsam, bland annat genom en svag utveckling i viktiga exportländer.

Det positiva tonläget i Konjunkturbarometern som presenterades i dag bekräftar bilden av att hushåll och företag ser ljusare på framtiden. De inhemska förutsättningarna för en successivt högre tillväxt är också goda. Bland annat är hushållens sparande högt i ett historiskt perspektiv, vilket ger ordentligt utrymme för konsumtionsökningar när framtidstron återvänder.

Den svaga internationella utvecklingen medför dock att återhämtningen behöver draghjälp av en expansiv stabiliseringspolitik. Regeringen bedöms inte bedriva någon expansiv finanspolitik medan Riksbanken förväntas låta reporäntan vara oförändrad på 1,5 procent till och med 2013.

Trots de positivare framtidsutsikterna kvarstår oroande tecken på arbetsmarknaden. Arbetslösheten minskar endast långsamt i prognosen och är fortfarande över 7 procent 2014. Långtidsarbetslösheten kommer sannolikt att stiga ytterligare, vilket innebär att arbetskraft riskerar att permanent slås ut från arbetsmarknaden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev