Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Tar inflationen fart nu?

Publicerad: 11 Juni 2015, 11:12

Konsumentprisindex för maj uppmättes av Statistiska centralbyrån (SCB) till 314,24 vilket är 0,1 procent högre än i maj ifjol och inflationstakten i den svenska ekonomin var alltså 0,1 procent i maj.


Ämnen i artikeln:

InflationSCB

Konsumentprisindex för maj uppmättes av Statistiska centralbyrån (SCB) till 314,24 vilket är 0,1 procent högre än i maj ifjol och inflationstakten i den svenska ekonomin var alltså 0,1 procent i maj. Det är en uppgång från april då KPI sjönk med 0,2 procent jämfört med ett år tidigare.

Från april 2015 till maj 2015 steg KPI med 0,3 procent vilket kan indikera att ekonomin börjar ta fart igen även om det är för tidigt att avgöra om det. Det finns dock ingen historisk säsongsbunden höjning mellan april och maj, vilket kan styrka de ovan nämnda indikationerna. Det för Riksbanken specialkonstruerade inflationsmåttet KPIF steg med 1 procent i maj jämfört med ifjol.

Det som bidrar mest till den kortsikta prisutvecklingen är prishöjningar på böcker, paketresor, transporter och livsmedel men räntekostnader verkar emot. Sett till det senaste året är det livsmedelspriser som bidrar mest men även högre pris på alkohol tobak, restauranger och högre hyror bidrar till högre inflation. Återigen motverkas utvecklingen av lägre räntekostnader men även el påverkar nedåt.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från SCB

Ämnen i artikeln:

InflationSCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.